Szeliden_es_szeretettel1

Szelíden és szeretettel

Illusztris vendégek köszöntötték a Munkácsy-díjas Hertay Mária grafikus és tűzzománcművész nyolcvanadik születésnapja előtt tisztelgő kiállítást a Barabás Villában. A tárlatot Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása nyitotta meg.Szeliden_es_szeretettel2
„A katolikus teológia Istenről beszélve azt mondja, hogy a szépség, a jóság, az igazság és a teljesség egyesül benne – emelte ki köszöntőjében a magyar katolikus egyházfő. – Van olyan művész, aki ezt művein keresztül ki is tudja fejezni. Hertay Mária ilyen művész, méghozzá elbűvölő! Mert ábrázolásában szentjein és Madonnáin egyszerre látszik az emelkedettség és a báj. Vonalvezetése egyedi, azonnal felismerhető, képei mentesek a ma oly divatos agresszív irányzatoktól, szelíden és szeretettel szólnak.”
Kratochwill Mimi művészettörténész, a kiállítás kurátora elárulta a megnyitó vendégeinek – egyházi vezetőknek, művészettörténészeknek, alkotóknak és a képzőművészetet szerető közönségnek –, hogy egy évvel ezelőtt a legnagyobb titokban kezdték el szervezni a meglepetésnek szánt tárlatot: „Mária aggódott is egy kicsit, hogy mit mutatunk be, hiszen tőle egyetlen művet kértünk csak. A többi alkotás az Ausztráliában élő Erich Brossel műgyűjtő magángyűjteményéből került ide, a Barabás Villába, azért, hogy igazán méltó módon köszönthessük a nyolcvanéves művészt.”
Sikota Krisztina, a Hegyvidéki Önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke örömét fejezte ki, amiért ausztráliai és svájci gyűjtemények mellett hazai egyházi intézmények és templomok is büszkélkedhetnek Hertay Mária műveivel, „az pedig külön öröm, hogy a mostani kiállítás révén a Hegyvidék is felsorakozhatott a kiállítók közé” – fogalmazott a politikus.

– Nagyon szép és megható volt, hogy ilyen sokan eljöttek – mondta a megnyitó után lapunknak Hertay Mária. – Meglepődtem, hogy a bíboros úr is itt volt, bár Erdő Péterrel régi, fiatalkori barátság fűz minket egymáshoz. Amióta egy várgesztesi látogatása óta ismerjük egymást, azóta több kiállításomat ő nyitotta meg, én pedig sokat dolgoztam az egyház felkérésére.

– Mostanában dolgozik valamin?

– Legutóbb gyerekképeket készítettem óvodáknak.

Hertay Mária Sopronban született 1932. október 5-én. Festő és grafikai tanszakon folytatta tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Munkásságának fő területe a litográfiák és rézkarcok alkotása. Húsz éve kezdett tűzzománcképeket készíteni a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen. Először 1961-ben bízták meg nagyméretű falképek, azaz seccók festésével, katolikus templomokba. Kitüntették a Miskolci Grafikai Biennálé díjával 1971-ben, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye Szent Adalbert nagyérmével 2005-ben, és Munkácsy-díjat kapott 2011-ben.
A Barabás Villa galériájába lépve a kiállított képek láttán azt érezzük, hogy olyan magabiztosság sugárzik a rézkarcok, tűzzománcok vonalvezetéséből, ami azonnal elárulja: itt valami igazinak vagyunk szemtanúi. Régi iskolák mestereinek tanítása hat a részletgazdagon, mégsem szolgaian megmintázott pipacsról, liliomról, titokzatos lépcsőről, vagy éppen a téli fagyban az elhagyott teraszon magányosan didergő kerti székről. Hertay Mária Barabás Villában látható alkotásairól bízvást állítható: senki lelkét nem hagyják érintetlenül.
A képek zöme – az ausztrál gyűjtő jóvoltából – igen barátságos áron megvásárolhatók a tárlat október 26-i zárását követően. Vételi szándékát mindenki a kiállítóteremben elhelyezett íven jelezheti.Szeliden_es_szeretettel3

A. I.