Tablak_a_tarolok_melle

Táblák a tárolók mellé

Bár mára több mint négyszáz társasház csatlakozott a Budapesten elsőként a Hegyvidéken elindított házhoz járó szelektív hulladékgyűjtő programhoz, mégsem tűnt el az illegálisan kirakott szemét az FKF Zrt. kezelésében lévő utcai hulladékgyűjtő szigetek környezetéből. Egyes helyeken már-már elviselhetetlen állapotok uralkodnak, az eredetileg a környezetvédelmet szolgáló, jobb sorsra érdemes gyűjtőpontokon ugyanis a megtelt tartályok mellett nem csupán papír-, üveg- vagy éppen PET palack-halmok éktelenkednek, de sokszor kommunális szeméttel teli zsákok is.
Az önkormányzat megelégelte a Hegyvidékhez méltatlan viszonyokat, és úgy döntött, újabb lépéseket tesz a szabálytalanságok megszüntetése érdekében. Kovács Lajos alpolgármester elmondta, hogy korábban is volt egy-egy túlterhelt sziget – ilyen a Lóitatónál felállított gyűjtőpont –, azonban ma már szinte minden második helyszínen állandósultak a szeméthalmok.
„A környéken élők jogos igénye, hogy tegyünk valamit ez ellen. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a szelektív gyűjtés mindannyiunk érdeke, ezért a rendszert nem megszüntetni kell, hanem fejleszteni" – hangsúlyozta az alpolgármester, aki szerint az illegális szemétlerakás elharapódzásában a szemétszállítás árának emelkedése is szerepet játszhat. Az önkormányzat éppen ezért vezette be a társasházak számára rendkívül költséghatékony, a kommunálisszemét-díjból jelentős megtakarításokat eredményező házhoz járó szelektív hulladékgyűjtést, ami ma már a kerület teljes területén elérhető.
A gyűjtőszigetek környezetének rendezésével kapcsolatban Kovács Lajos kiemelte: hamarosan információs táblákat helyeznek a szigetek mellé, amelyeken a tárolók helyes használatáról tájékoztatják a lakosságot. Egyúttal arra is felhívják a polgárok figyelmét, hogy járjanak elöl jó példával, és nyugodtan szóljanak rá egymásra, ha szabálytalanságot észlelnek. Amennyiben mindezek ellenére belátható időn belül nem történik érezhető javulás, Kovács Lajos szerint akár az is elképzelhető, hogy a legszemetesebb szigeteket megszüntetik.

(m.)