Uj_kapu_az_informaciokhoz1

Új kapu az információkhoz

Hány óráig tart nyitva a gyógyszertár? Merre találunk a közelben éttermet? Milyen kulturális programok közül válogathatunk ma estére? Ha a Hegyvidéken épp valamilyen hasznos információra van szükségünk, már nem kell sokat keresgélnünk: az önkormányzat megbízásából most elkészült, ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás segítségével pillanatok alatt választ kaphatunk kérdéseinkre.

„A Hegyvidék néhány pontján még ma is találkozhatunk azokkal az évekkel ezelőtt kihelyezett, kovácsoltvas hirdetőtáblákkal, amelyeken az önkormányzat felhívásait, a kerületi intézmények programjait olvashatják a járókelők. Ez azonban a kommunikáció kezdetleges formája; mára a kerületi újság, televízió és internetes honlap mellett megjelent az okostelefonos alkalmazás is, amelynek segítségével minden hasznos információ eljuthat az emberekhez” – mondta Pokorni Zoltán az új Hegyvidék-applikációt bemutató sajtótájékoztatón. A kerület polgármestere kiemelte, hogy az „okos” telefonok egyre nagyobb szerepet töltenek be életünkben, mert az idő egyre értékesebb, és az eddig „haszontalanul”, például utazással vagy várakozással töltött időnket szívesen fordítjuk tájékozódásra, információszerzésre.
Ma már kétmillió okostelefont használnak Magyarországon, s egyes felmérések szerint átlagosan egy órát tölthetnek az emberek ezeknek az eszközöknek a használatával – ismertette a jelenlegi trendeket a fejlesztést végző Appsters Kft. ügyvezetője. Nyírő András elmondta, hogy az információkeresés ma már egyre inkább áttevődik a mobilvilágba, azaz akinek telefonja van, nem a Google-ban, hanem a letöltőközpontban keres az igényeinek megfelelő alkalmazást. Az ügyvezető szerint a Hegyvidék-applikáció „új kapu a kerületi információkhoz”, és az egyik legfontosabb előnyének nevezte, hogy egy helyen megtalálhatók a kerület eddigi digitális fejlesztései.
„A Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a digitális csatornák használatát az itt élők tájékoztatásában, ezért 2010 óta számos olyan szolgáltatást vezetett be, amely elősegíti a helyiek hatékonyabb ügyintézését, gyorsabb informálódását” – hangsúlyozta Váczi János alpolgármester. Mint említette, ilyen eszköz az országban először itt működő internetes online ügyfélszolgálat (ETL), a kiemelkedő látogatottságú Facebook-csoport (Hegyvidék – Több mint kerület), a nyári időszakban az UVB-sugárzás szintjéről tájékoztató SMS-szolgáltatás, illetve a most elkészült okostelefonos applikáció is, amely egy friss, tartalomgazdag online útikönyv és egy naprakész információs adatbázis praktikus ötvözete.Uj_kapu_az_informaciokhoz2
Megvalósításában az Appsters Kft. munkatársai mellett Névai Gábor szerkesztő, az önkormányzat digitális stratégiai menedzsere, Ambrus Vilmos, a szócikkek alkotója, valamint Szalontai Ábel fotográfus vett részt. A projekten közel öt hónapig dolgoztak a fejlesztők.
A Hegyvidéken élők és az idelátogatók számára kifejlesztett, a legelterjedtebb okostelefonos platformokra (iOS, Android) letölthető ingyenes alkalmazás a kerület közel ötszáz intézményét, nevezetességét, vendéglátóhelyét mutatja be, külön kategóriákba rendezve, fotókkal illusztrálva – ismertette a fejlesztés részleteit Névai Gábor tartalomszerkesztő. A legfontosabb önkormányzati információk éppúgy megtalálhatók, mint az ismertebb szolgáltatóhelyek (például patikák, orvosi rendelők, benzinkutak, éttermek, kávézók), illetve a sport, szabadidő és kultúra elsődleges célpontjai, de megtekinthetők akár a kedvelt túraútvonalak is. Az egyes helyszínek minden kategórián belül az aktuális pozíciónkhoz igazodva, távolság szerint rendezve jelennek meg.
A helyekhez tartozó praktikus adatokat (cím, telefonszám, e-mail, weboldal) elmenthetjük a telefonkönyvbe, egy kattintással felhívhatjuk az adott számot, megnézhetjük a honlapot, vagy éppen a Facebook-oldalt. A nevezetességeket megkereshetjük térképen, illetve az aktuális pozíciónkból útvonalat is tervezhetünk.

A könnyebb kezelést segíti, hogy az egyes helyeket elmenthetjük a kedvencek közé, és a legnépszerűbb, mások által kedvencnek jelölt helyeket is megnézhetjük. Az adatokban kereshetünk bármilyen szóra, vagy kategóriák szerint böngészhetünk. Ha valamit nem találunk, javaslatot tehetünk a tartalom bővítésére: egy kattintással elérhető a kerület Facebook-oldala, ahol észrevételeinket, igényeinket jelezhetjük a tartalomkészítőknek.
Az alkalmazást a MOM Kulturális Központban tartott bemutatón a legmodernebb készülékeken próbálhatták ki az érdeklődők. Az első tesztelők közt volt Király Viktor, a negyedik Megasztár-sorozat győztese, aki lapunknak elmondta, kifejezetten hasznosnak tartja a Hegyvidék-applikációt, Magyarországon ilyesmivel ő még nem találkozott – hasonló rendszert nemrégiben Párizsban próbálhatott ki, ami rendkívül nagy segítséget jelentett neki ottlétekor. Az énekes elárulta, hogy ma már sehová se indulna el az okostelefonja nélkül; ha épp eszébe jut egy jó dalszöveg, azt is a telefonjába jegyzi be.

z.