Ars_Sacra_hatarokon_ativelo_fesztival1

Ars Sacra: határokon átívelő fesztivál

Szerény fővárosi eseménynek indult, az évek során azonban országos szintű és határokon átívelő programsorozattá nőtte ki magát a Szakrális Művészetek Hete, amelynek hagyományosan kiemelkedő része a Nyitott Templomok Éjszakája. Számos neves művész vállal benne részvételt, és nem egy olyan helyszín lesz az idén is, ahol a helyi kultúrház, templomi közösség és önkormányzat közösen rendez programokat – így a Hegyvidéken is.

Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi meg a Nyitott Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét. A két sorozat ezúttal Ars Sacra Fesztivál 2012 közös név alatt vár mindenkit, rendkívül gazdag kínálattal. Az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeumban Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek nyitja meg, majd országszerte, sőt még a németországi Stuttgartban is zajlanak a rendezvények.
A hivatalos megnyitót megelőzve segíti a hangolódást a hegyvidéki polgármesteri hivatal földszinti folyosógalériáján szeptember 11-től látható, Az igazság szabaddá tesz – Mindenütt megtalállak című fotókiállítás, amely Farkas Péter képeit mutatja be. Szeptember 15-én reggel 8 órakor indul a jubileumi Mindszenty Zarándoklat a Városmajori Jézus Szíve Plébániától. A zarándokok az út végén, Máriaremetén az Erdő Péter bíboros celebrálta szentmisét hallgathatják meg.
Délelőtt 10-kor nyílik a Hegyvidék Galéria A szent és a profán című tárlata, és ugyanekkor nyitja meg Margaréta utcai kerámiaműhelyét Jáger Margit Angyal repülés című kiállításával. Szentmise kezdődik 15 órakor a városmajori templomban, 16 órakor pedig a Ráth György utcai Irgalmas Jézus kápolnában, ez utóbbit Elekes Zsuzsa orgonaművész koncertje követi. Este ismét a Városmajor várja a művészetkedvelőket: a Jézus Szíve plébánián 19 órától Tarics Péter Állok Istenért, egyházért, hazáért – Mindszenty József oltárköve című monodrámáját mutatják be.Ars_Sacra_hatarokon_ativelo_fesztival2
Másnap, szeptember 16-án délelőtt 10-kor a gyerekek Dér Denisa Mese a pocakról című előadását tekinthetik meg a városmajori templomban, 16 órakor szentmise lesz a Ráth György utcai templomban, 19 órakor pedig kerületi kortárs képzőművészek kiállítása nyílik a Galéria 12 kávézóban. Szeptember 17-én 19 órakor a MOM Kulturális Központ színháztermében ad zongorakoncertet Bogányi Gergely.
Nehéz helyzetben lesznek a hegyvidékiek szeptember 19-én, mert 19 órakor két rendezvény is kezdődik, amely nagy közönségre számíthat: a városmajori templomban Madarassy István szobrász-ötvösművész könyvbemutatója és vetített képes előadása, a Barabás Villában pedig az a Szeretetnyelv című előadás, amely tavasszal már nagy sikert aratott ugyanitt Oberfrank Pál és Kéri Kitty előadásában.
Az Ars Sacra Fesztivál 2012 szervezőinek már az első évben az volt a legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék azokat a képzőművészeti kincseket, zenei különlegességeket, amelyek alkalmasak a lélek felemelésére. A múlt emlékei mellett több kortárs művészeti kiállítással és számos zenei művel is megjelenítik az élő szakrális művészetet, a zenei és színházi előadások pedig a társművészetekkel karöltve töltik be különleges küldetésüket ezen az őszön is.

-tal- 

Részletes program: www.ars-sacra.hu.