Banyai_Kelemen_Barnae_az_idei_Kaszas_Attila-dij1

Bányai Kelemen Barnáé az idei Kaszás Attila-díj

Bányai Kelemen Barna, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja vehette át az idei Kaszás Attila-díjat. Az ünnepélyes díjátadó gálaműsort a Vidéki Színházak Fesztiváljának nyitányaként a Thália Színházban rendezték.

„Nem igaz a mondás, miszerint senki sem lehet próféta a saját hazájában; a Kaszás Attila-díj igazolja, hogy igenis lehet” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, a kitüntetés egyik alapítója a Thália Színházban rendezett díjátadó ünnepségen. Mint elhangzott, a díjra minden évben olyan színészeket jelölnek, akik saját közösségükben példát mutatnak, erőt adnak társaiknak. A polgármester kiemelte, hogy a jelölés joga a kezdetek óta a szakmáé, azaz a színészek választhatják ki maguk közül a legjobbat – a szavazás harmadik körében azonban ebben az esztendőben már a közönség is dönthetett a díjazott személyéről.
A díj alapítói, Pokorni Zoltán, illetve a Mozaik Művészegyesületet képviselő Vasvári Csaba színművész, a szervezet alelnöke ezúttal Bányai Kelemen Barnának adták át az ötszázezer forinttal járó elismerést és egy litográfiát, Somorjai Kiss Tibor grafikusművész alkotását. A színművész az ünnepségen köszönetét fejezte ki társulatának, kollégáinak és a közönségnek, amiért érdemesnek tartották a díjra, és úgy érezték, tovább tudja vinni Kaszás Attila szellemi hagyatékát.Banyai_Kelemen_Barnae_az_idei_Kaszas_Attila-dij2
Bányai Kelemen Barna
hat éve végezte el a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet, amelynek ma óraadó tanára. Az egyetem után azonnal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatához került, ennek tagjaként számos előadásban szerepelt. A szakma figyelmét a Bányavirág című produkcióban nyújtott alakításával keltette fel az elmúlt évadban: a szerepért tavaly a Gyergyószentmiklóson tartott Nemzetiségi Színházi Kollokviumon elnyerte a legjobb férfi alakítás díját, az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón pedig a darab másik főszereplőjével, Viola Gáborral megosztva ítélte oda neki a MASZK Országos Színészegyesület szintén a legjobb férfi alakításért járó díjat. Az elmúlt évad végén kapta meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kovács György-díját is, amivel eddigi kiemelkedő színészi munkáját és a szakmához való hozzáállását ismerték el.
A Kaszás Attila-díj idei szavazásának első két fordulója június végén zárult le. Az első szakaszban a magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelvű kőszínházak, valamint a jelentősebb alternatív színházi műhelyek saját társulatuk egy-egy tagját jelölhették a díjra, akik aztán önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó színészeket. Idén először a harmadik, immár nyilvános fordulóban a nagyközönség is leadhatta voksait a szakma által legjobbnak ítélt művészekre: a Pesti Magyar Színházból Kubik Annára, a Katona Józsefből Keresztes Tamásra, a Bárkából Kálid Artúrra, valamint Bányai Kelemen Barnára.
A díjat a korábbi években a Nemzeti Színházban, illetve a székesfehérvári Vörösmarty Színházban adták át, a mostani gálának – a Vidéki Színházak Fesztiválja nyitányaként – a Thália Színház adott otthont. A Kaszás Attila emlékét felidéző, Forgács Péter rendezte műsorban fellépett többek között Hegedűs D. Géza, Huzella Péter, Janza Kata, Keresztes Ildikó, Pápai Erika, Tunyogi Bernadett, Szarka Tamás és Szarka Gyula, továbbá Szarvas József, aki 2008-ban elsőként vehette át a Kaszás Attila-díjat.

sz.