Csipkespoloskatol_vedik_a_platanokat

Csipkéspoloskától védik a platánokat

Budapest-szerte zajlik a platánok permetezése, hogy az attraktív fákat megóvják a kártevőktől, mindenekelőtt a platán-csipkéspoloskától. A mintegy 3-4 milliméteres állatka ártalmas tevékenysége következtében megsárgul a lombozat, illetve csökkenni kezd a növény ellenálló képessége, ami hosszabb távon a pusztulásához vezethet. A csipkéspoloska emberre nem veszélyes, jelenléte ugyanakkor zavaró lehet, mivel a telelésre vonuló egyedek gyakran a platánfákhoz közeli épületek ablakaiban találnak menedéket.
A fővárosi fenntartású parkokban, fasorokban a Főkert Nonprofit Zrt. szeptember közepéig végzi el a platánfák permetezését. A társaság tájékoztatása szerint a Hegyvidéken már lezajlott a kártevő-mentesítés, néhány napja a Városmajorban, a Gesztenyés kertben, továbbá az Istenhegyi, a Szarvas Gábor, illetve a Virányos úton található példányokat kezelték le rovarölő szerrel.
A Főkert hangsúlyozta, hogy a védekezéshez olyan szert alkalmaznak, amely emberekre, állatokra, környezetre egyaránt ártalmatlan. A parkoló autókban sem okoz kárt, az anyag könnyen lemosható a járművekről. A védőszer egyébként nemcsak az áttelelő és a következő évben fertőzéseket okozó csipkéspoloskák ellen hatásos, hanem a platánokon az utóbbi időben nagymértékben elszaporodó amerikai lepkekabócák számát is jelentősen csökkenti.

sz.