Etelek_koreai_modra

Ételek koreai módra

Kóstolóval egybekötött ételbemutatót rendeztek a hegyvidéki Koreai Kulturális Központban. A „hallyu”, azaz a koreai hullám egyik fontos része a gasztronómia, amely kiválóan alkalmas az ország népszerűsítésére. Annál is inkább, mivel a koreai ételek híresek az egészségre gyakorolt jó hatásukról – hívta fel a figyelmet a bemutatót megnyitó Choi Su-geun, a Koreai Gasztronómiai Társaság igazgatója.
Mint kiderült, a koreai ételek a négy évszaknak megfelelően, valamint régiók szerint változnak. A fő élelmiszer-alapanyag a zsírszegény és aminosavakban gazdag, rövid szemű rizs, amelyből elsősorban köreteket készítenek. A szószok közül a szójababpaszta kerül leggyakrabban az asztalra, ami kifejezetten javallott a cukorbetegség és az európaiakra jellemző hasi elhízás ellen.
A szójababot először megfőzik, a tömbökből kipréselik a vizet, ezt követően szárítják és erjesztik, majd az újabb erjesztés előtt zöldségeket adnak hozzá, így készül el a szósz, illetve a paszta. Szintén népszerű a pirospaprika-paszta, amelyet liszttel érlelnek, valamint a sózott halpaszta és a magyarnál némileg édesebb ecet. Valamennyi koreai szószról elmondható, hogy könnyen emészthető, sokáig eltartható és egyszerűen elkészíthető.
Ami a főfogásokat illeti, a bemutatón külön figyelmet kapott a világ öt legegészségesebb étele között számon tartott kimchi. Ezt a koreaiak többsége naponta háromszor, reggel, délben és este is fogyasztja. A mintegy 3000 éve ismert kimchi különböző zöldségekből készül, magas rostkoncentrációjú, A-, B1- és B2-vitaminokban, kalciumban és vasban gazdag, alacsony kalóriájú étel. Segíti az emésztést, egyes kutatások szerint a rák kockázatát is csökkenti. Többféle változata létezik, íme, az egyik!

Nyers kimchi két személyre

Hozzávalók: 200 gramm (g) kínai kel, 10 g vékony újhagyma, 6 g fokhagyma, 2 g gyömbér, 5 g pirospaprikapor, 5 g erjesztett szardellalé, 9 g só, 5 g cukor, 2 g szezámmagos só, 4 g szezámolaj.
Elkészítése:
a kínai kel leveleit egyenként eltávolítjuk, öt centis darabokra vágjuk, és sós vízben áztatjuk, hogy megbarnuljon. Egy-két óránként összekeverjük, hogy egyenletesen puhuljon meg. Miután megpuhult, lemossuk, leengedjük róla a vizet. Az újhagymát 4-5 centis csíkokra vágjuk. Az elkészült kínai kelt pirospaprikaporral összekeverjük, majd az alapanyagokat elegyítjük, szezámolajt öntünk rá, és tálalás előtt az egészet ismét összekeverjük.

M.