Fejlesztesek_a_gyermekvasuton

Fejlesztések a gyermekvasúton

Több fejlesztés történt a gyermekvasúton az elmúlt hónapokban: korszerűsítették a jegykiadást, mozdonyokat és kocsikat újítottak fel. Utasokból szerencsére nincs hiány, évente közel 300 ezren szállnak fel a Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között ingázó szerelvényekre.

Töretlen a gyermekvasút népszerűsége: a budai hegyvidék leglátogatottabb kirándulócélpontjait összekötő vonalon egy esztendőben közel háromszázezer utas vált jegyet, közel fele természetesen a nyári hónapokban. A MÁV Zrt. az idei nyár eseményeiről és eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be.
Tar Sándorné, a MÁV Keskenynyomközű Személyszállítási Szervezetének vezetője elmondta, hogy a kiadott jegyek kétharmada teljes árú, a többi kedvezményes, a 14 éven aluliak ugyanis 50%-kal, az óvodás és állami gondozott gyerekcsoportok pedig 90%-kal olcsóbban utazhatnak. Az ingyenes regisztrációs jegyekből, amelyek a felnőtt kíséretében utazó hat éven aluliaknak jár, évente mintegy 15 ezret bocsátanak ki. Egyre többen vannak, akik kifejezetten a menetrend szerint közlekedő gőzmozdonyok miatt kirándulnak a Hegyvidékre, így a nosztalgiaszerelvényekre váltható pótjegyekből évről évre többet ad el a vasút.
A jegykiadás a két végállomáson már számítógéppel történik. Ehhez nemcsak számítástechnikai eszközökre, hanem egy speciális, gyerekek által is könnyen használható jegykészítő programra volt szükség, amihez a Data-Press Kft. felajánlásaként ingyen jutott hozzá a gyermekvasút. A tervek szerint a következő hónapokban három megállóhelyen is bevezetik a nyomtatásos jegykiadást. Ennek ellenére nem kell temetni a hagyományos, múltidéző kartonbilétákat, a vonaton továbbra is ilyet adnak a gyerekkalauzok.
Annak érdekében, hogy a gyermekvasút zökkenőmentesen üzemelhessen, lépésről lépésre zajlik a szerelvények felújítása. A közelmúltban két mozdonyba szereltek új dízelmotort, illetve a napokban írtak alá szerződést egy harmadik mozdony rekonstrukciójáról. Megkezdődött két kocsi átalakítása, ezeket kerékpárok, illetve babakocsik szállítására is alkalmassá teszik. A kocsikra kerekes székesek is könnyen fel tudnak majd szállni, a mozgáskorlátozottak közlekedését ugyanis emelőszerkezetek segítik.

z.

Gyermekvasutas-tanfolyam indul Hűvösvölgyben október 6-án 9 órakor. Azoknak a gyerekeknek a jelentkezését várják, akik az általános iskola negyedik, ötödik vagy hatodik osztályába, illetve ennek megfelelő gimnáziumi osztályba járnak, tanulmányi eredményük pedig legalább 4,0 átlagú. További részletek: www.gyermekvasut.hu.