Fotokiallitas_es_barokk_koncert

Fotókiállítás és barokk koncert

Többféle értelemben is „kettőz” Tongori Szilvia és Kérész Gyula közös fotókiállítása – derült ki Gilicze Zoltán, a kerületi polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodája vezetőjének szavaiból a Jókai Klubban rendezett megnyitón. Elsősorban úgy, hogy az alkotók két-két kölcsönhatásban álló képe váltogatja egymást a falakon, de egy-egy fotón is megfigyelhető ilyen-olyan kettőzés: kettős figura, tükröződés, felezett kép.
A dualitás a megnyitót is jellemezte, ugyanis a zene ezúttal nem csupán színesítő szerepet kapott, hanem önálló koncertként társult a kiállításhoz. A XII. kerülethez több szálon kötődő Albinoni Kamarazenekar – Zsigmond Balassa vezényletével – barokk szerzők (Bach, Vivaldi) műveit adta elő megérdemelt sikerrel.
A két alkotó képei tematikájukban és technikájukban is különböznek: Tongori Szilvia digitális géppel fotózta a természeti és művi környezetet, Kérész Gyula analóg (filmes) gépekkel készült fotóinak viszont ezúttal kizárólag az ember a főszereplője. Ami közös – mondta Gilicze Zoltán –, az a társadalmi elkötelezettség: Tongori Szilvia élő és holt állatai, növényei, romlásnak indult kastélyai, rozsdás felületei nemcsak a természet körforgására és az idő vasfogára utalnak, hanem az ember felelősségére is, míg Kérész Gyula szociális érzékenysége egyebek közt a különféle társadalmi kisebbségek ábrázolásában figyelhető meg.
Tongori Szilvia 2009-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán. Azóta megrendelésre készít grafikai terveket és illusztrációkat, s olykor fotókat is. A nevéhez fűződik például a Veli bej fürdő képanyaga a nemzetközi média részére. 2006 óta folyamatosan állítja ki alkalmazott és autonóm grafikáit nemcsak itthon, de külföldön is, kiállításra készült művészi fotókkal azonban a Jókai Klubban lépett először nyilvánosság elé.
Kérész Gyula, lapunk szerzője több egyéni fotókiállítást rendezett már, egyebek közt itt, a Hegyvidéken is. Újabban kollázsokat készít, amelyeken a fotó is szerepet kap. Legutóbbi munkáját tavaly a XVIII. Országos Portré Biennálén mutatták be.

-a 

A Kettőzés című tárlat október 2-ig – hétköznapokon 9–21 óráig, hétvégén a rendezvények függvényében – tekinthető meg a Jókai Klubban (XII., Hollós út 5.).