"Határtalan" együttműködés

Szép sikert ért el az Arany János Általános Iskola és Gimnázium a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „Határtalanul” pályázatán. A hegyvidéki intézmény erdélyi testvériskolájával, az aradi Csiky Gergely Főgimnáziummal közösen beadott "Mai márciusi ifjak" című programjának megvalósítására több mint egymillió forintot nyert el.
Patkó Lajos, az Arany igazgatója lapunknak elmondta, hogy bár a pályázatban leírtakat együtt valósítják meg, az irányítást és a lebonyolítás nagyobb részét a hegyvidéki iskola vállalta. „A kiírásnak megfelelően olyan szellemi és tárgyi értékek létrehozásában gondolkodtunk, ami ráirányítja a határon inneni és túli diákság figyelmét a márciusi ifjak mozgalmára" – foglalta össze a mindkét iskolából húsz-húsz tanuló bevonásával megvalósuló program lényegét az igazgató. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az előkészületekkel együtt az egész tanévet felölelő, több projektnapot magában foglaló munkáról van szó.
Elsőként március 11. és 14. között az erdélyi diákok látogatnak el Budapestre, és az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségen itteni társaikkal közösen az egykori és a mai fiatalok hasonlóságait bemutató színdarabot adnak elő az Arany iskolában. Szó van arról, hogy az Arannyal kiváló kapcsolatokat ápoló Pető Intézet – az iskola diákjai rendszeresen végeznek ott szociális munkát – gyerekei is részt vesznek majd a megemlékezésen. A márciusi 15-i ünnepségekhez kapcsolódva, a pályázati program részeként, témanapot tartanak az Aranyban, amelyen a diákok fontos ismeretekkel gazdagodhatnak Erdélyről, illetve a történelmi Magyarországról.
Két hónappal később, május 21–24-ig az Arany-diákok Aradra utaznak, felkeresik a városkörnyéki ’48-as emlékhelyeket. Élményeikről naplót, fotós emlékkönyvet, rajzokat, festményeket készítenek, amelyekből a program zárásaként kiállítást szerveznek az iskolájukban.

(em.)