Husz_ev_huszezer_Kaali-ujszulott

Húsz év, húszezer Kaáli-újszülött

Kevesen tudják, hogy a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb lombikbébicentruma húsz évvel ezelőtt a Hegyvidéken kezdte meg működését. Az Istenhegyi úti Kaáli Intézet születésnapján az első, az ezredik, a tízezredik és a húszezredik Kaáli-baba is részt vett.

A világszerte ismert és elismert Kaáli Intézetet 1992-ben az Istenhegyi úton hozta létre az Egyesült Államokban élő magyar származású orvosprofesszor, Kaáli Géza. Megalakulása óta az évek során folyamatosan bővülő – ma már Szegeden, Győrben, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Kaposvárott és Tapolcán is működnek Kaáli-centrumok –, hegyvidéki központú intézet ötvenezer lombikbébi-kezelést végzett, aminek eredményeképpen napjainkig több mint húszezer egészséges kisbaba látta meg a napvilágot. A nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény azt jelenti, hogy a hazai születések mintegy két százaléka a Kaáli Intézetnek köszönhető.
Ha valamennyien nem is lehettek jelen az intézet huszadik születésnapján, az első, az ezredik, a tízezredik és a húszezredik Kaáli-baba meghívást kapott az Istenhegyi úti központban nemrégiben megrendezett ünnepségre, amelyen az alapító az intézet múltjáról és jelenéről beszélt. Mint elmondta, a rendszerváltás idején az Egyesült Államokban nála tanuló ösztöndíjas magyar orvoshallgatók közül többen javasolták, hogy érdemes lenne Magyarországon is felépíteni az amerikaihoz hasonló lombikbébicentrumot.
„Sokan segítettek, hogy megvalósuljon a nagy álom, és megnyithassa kapuit a Kaáli Intézet, amelyet édesapámról, Kaáli Nagy Sándor szemészorvosról neveztünk el. A miénk volt az első meddőségkezelésre szakosodott magánintézmény, amely engedélyt kapott mesterséges megtermékenyítések elvégzésére” – emlékezett vissza a kezdetekre Kaáli Géza, aki hozzátette, hogy a helyszínválasztás csak részben volt a véletlen műve, hiszen az intézet központi épületének otthont adó telek annak a társasháznak a tőszomszédságában található, ahol egykor az édesanyja lakott.
Az első időkben mindenfajta állami támogatás nélkül százhúsz beteget kezeltek, a következő esztendőben száz kezelés költségét már az OEP fedezte, ami bár nagy segítséget jelentett a gyermeket akaró pároknak, még így is eltörpült az ezer feletti betegszám mellett. Ugyanebben az évben megszületett az első Kaáli-bébi, akit 1994-ig még negyvenhárom „testvér” követett, a sikeres beültetések száma pedig elérte a 137-et.
„Az állami támogatás fokozatos emelésével 1997-ben sikerült kiharcolni az állandó társadalombiztosítási hozzájárulást. Ma a tb öt alkalommal finanszírozza a lombikbébi-beavatkozásokat, a kezelésekhez szükséges gyógyszereket hetven százalékban támogatja” – hangsúlyozta az intézet alapítója.
Időközben egymás után nyíltak a Kaáli Intézetek a vidéki városokban, mostanra a hegyvidékin kívül hét helyszínen küzdenek a meddőség ellen. Méghozzá sikerrel, hiszen megszületett a tízezredik, majd 2011 decemberében a húszezredik Kaáli-gyermek is, ez utóbbi egyébként egy ikerpár: Lotti és Imre. Az eredményes beavatkozások számát tekintve a magyar központ a hatodik-hetedik legnagyobb lombikbébicentrum a világon.

(ros)