Ingyenes egészségügyi programok

Évek óta kiemelt figyelmet fordít a Hegyvidéki Önkormányzat az egészséges életmód népszerűsítésére, az egészségtudatos életvitel minél szélesebb körben történő terjesztésére. Ezt szolgálják a nagy sikerű prevenciós programok, amelyeken ingyenesen vehet részt a lakosság.
Az amúgy is színes paletta idén a lisztérzékenység, illetve a stroke megelőzését szolgáló szűrésekkel bővül. A SZÍV SN Országos Betegegyesület, a Nemzeti Stroke Liga és a városmajori Országos Érsebészeti Intézet támogatásával megvalósuló „SZÍV SN a stroke ellen mozgalom a Hegyvidéken” elnevezésű program az agyi érkatasztrófát közvetve vagy közvetlenül előidéző rizikófaktorok (magas vérnyomás, szívbetegségek, érelmeszesedés, cukorbetegség, mértéktelen alkoholfogyasztás, dohányzás, magas vérzsírszint, koleszterinszint és trigliceridek stb.) szűrése mellett a mindennapi életben azonnal hasznosítható tanácsokkal is szolgál az érdeklődők számára. Az első szűrőnapot október 13-án az érsebészet épületében rendezik meg, a vizsgálat egy anonim kérdőív kitöltéséből, koleszterin-, vércukorszint-, EKG-, vérnyomás- és súlymérésből áll.
A kerületi általános iskolák első osztályosai körében lisztérzékenység-szűrést végeznek a tanév első félévében. A prevenció rendkívül fontos területéről van szó, ugyanis bár a tünetek gyakran csak felnőttkorban jelentkeznek, maga a betegség általában már a hatodik életév betöltése körül kialakul.
Várhatóan 350 kisgyermek szűrésére nyílik lehetőség, a vizsgálathoz a szülők írásos beleegyezése szükséges. A program megvalósításában a szolnoki és a XII. kerületi Lisztérzékenyek Egyesülete, a János kórház gasztroenterológus szakorvosa, a kerületi védőnők, osztályfőnökök, valamint közvetve a házi gyermekorvosok, iskolaorvosok és a Népegészségügyi Intézet nyújtanak segítséget. Az érdeklődők további információkat a szeptember 29-i Hegyvidéki Egészségnapon kapnak, illetve lapunk későbbi számaiban olvashatnak.
Folytatódik a szintén igen népszerű Prevenciós szűrőszombatok programsorozat is, amelynek első találkozóját az őszi, több mint harminc orvosi szakmát felvonultató Hegyvidéki Egészségnapon rendezik a MOM Kulturális Központban. Az immár harmadik évadába lépő kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az elmúlt egy évben közel háromszázötvenen vettek részt – a legtöbben a neurológiai, kardiológia szűrésre jelentkeztek – a XII. kerületi lakcímkártyával rendelkezők számára ingyenes vizsgálatokon.
Több alkalommal az érdeklődők nagy száma miatt az eredetileg meghirdetettnél tovább tartottak a szűrések. Bár a program az egészségnapon indul, a következő hat, egy-egy betegségtípushoz kapcsolódó szűrést minden hónap utolsó szombatján már a Szent János Kórházban végzik el. A kórházzal kötött megállapodásnak köszönhetően a vizsgálatok alapján szükségessé váló járó- vagy fekvőbeteg-ellátást helyben, külön háziorvosi beutaló nélkül igénybe vehetik a betegek.
Szeptember végén újraindul az Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetem is, amely a szombati kórházi szűréseket megelőző csütörtökön, ismeretterjesztő előadáson tárgyalja a vizsgálatok segítségével kimutatható betegségtípusokat.

em.