Innovacios_megallapodas1

Innovációs megállapodás

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára, valamint a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a MOM-ban. „Örülünk, hogy ezt a megállapodás itt, a Hegyvidéken született” – hangsúlyozta a házigazda Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán.

A polgármester elmondta, hogy a XII. kerület élen jár az innovatív, környezettudatos technológiák alkalmazásában. Erre kiváló példa az esemény helyszíne, a nemrég megújított MOM Kulturális Központ, az épület temperálásához ugyanis a közelben futó gyűjtőcsatorna hőjét hasznosítják, ami olcsóbbá teszi az intézmény üzemeltetését. „Olyan világra kell felkészülnünk, ahol a takarékoskodás az egyik legfontosabb szempont, ezért az energiahatékony technológiák kulcsszerepet kapnak a gazdaságban” – tette hozzá a polgármester.
Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára, valamint dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke azzal a céllal írta alá a keretmegállapodást, hogy az Új Széchenyi Tervben foglaltakkal összhangban minél szélesebb körben hasznosítani lehessen a magyar kutatásfejlesztési és innovációs eredményeket az energetika területén.Innovacios_megallapodas2Az államtitkár kiemelte, hogy az energetika kitörési pont lehet a magyar gazdaság számára, a megállapodás pedig hozzájárulhat a tudományos eredmények, a kifejlesztett termékek minél gyorsabb piaci bevezetéséhez. Az energiastratégiához kapcsolódó cselekvési tervek elkészítése az ősszel befejeződik, ezt követően társadalmi vitára bocsátják ezeket, és valamennyi életbe lép az év vége előtt. Kovács Pál hozzátette: a megállapodás abból a szempontból is különösen fontos és előremutató lépés, hogy az Európa 2020 Stratégia keretében az unió 2020-ra a megújuló energiaforrások arányának húsz százalékra növelését irányozza elő.
Mészáros György arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatásfejlesztés és az innováció a gazdasági növekedés legfontosabb forrásai közé tartozik, ugyanakkor állami támogatás nélkül nem élnek meg. Az egyik húzóágazat az energetika, az új termékek fejlesztése azonban hosszas kutatómunkát igényel, és jelentős költségekkel jár, ezért sem vonulhat ki az állam e területről. A hivatal elnöke megjegyezte, intézményük politikai szinten, a stratégiaalkotásban, másrészt a szolgáltatásnyújtásban, illetve külkapcsolati hálója segítségével a partner- és forráskeresésben lehet segítségére a kis- és középvállalkozásoknak.
A MOM Kulturális Központ az aláírási ceremóniával egyidejűleg helyet biztosított egy kiállításnak is, amelyen az innovációban élen járó hazai vállalkozások mutatták be legújabb munkáikat. A látogatók megismerhették a többi között Mátraházi János gépészmérnök találmányát, a tetőgerincbe építhető háztartási szélerőművet, a napelemes tetőcserepet, amely a borsodi Harsányban élő Tóth Miklós elektronikai szakember ötlete nyomán készült el, valamint a rendkívül könnyű, összecsukható, így bőröndként is szállítható Moveo elektromos robogót, amit a Moveo Zrt. és az Antro Nonprofit Zrt. csapata fejlesztett ki.

z.