Ketszazmillios_tamogatas_onkormanyzati_fejlesztesekre

Kétszázmilliós támogatás önkormányzati fejlesztésekre

Pokorni Zoltán polgármester a nyár végén írta alá a Krisztinavárosi Bölcsőde bővítésére, továbbá a KIMBI és a Normafa Óvoda épületén megvalósuló napelemes rendszerek telepítésére irányuló támogatási szerződéseket. A Hegyvidéki Önkormányzat elmúlt évi tevékenységének egyik kiemelkedő sikere, hogy csaknem 200 millió forint európai uniós támogatást nyert el különböző fejlesztésekre.

Környezetbarát energiatermelés az óvodákban

Még 2011. szeptember elején nyújtotta be az önkormányzat a megújuló energiafelhasználás növelését célzó KMOP-3.3.3-11 kódszámú kiírás keretében azt a pályázatot, amelynek támogatásáról idén májusban döntöttek. A fejlesztés célja az önkormányzati fenntartású Normafa, valamint KIMBI Óvoda villamosenergia-ellátásának részleges biztosítása az ingatlanokra telepített fotovoltaikus napelemes rendszerek alkalmazásával, illetve az áramtermelés szaldós elszámolásán keresztül.
Az 55,6 millió forint összköltségű projekt eredményeként egy 15,84 kWp (Normafa), valamint egy 34,08 kWp (KIMBI) teljesítményű naperőmű jön létre, ami növeli a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepét a teljes energiafelhasználáson belül, és ezen keresztül csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A költségek 85%-át, csaknem 47,3 millió forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza, míg az önkormányzati önrészt a fennmaradó 8,3 millió forint képezi. A pénzügyi feltételek tehát igen kedvezőek, amihez hozzájárult még a kormány EU-s támogatásokat szabályozó rendeletének módosítása.
Mivel a pályázati költségvetést a benyújtásakor hatályos mértékű 25%-os áfával tervezték, azonban ez a támogató döntés megszületésekor már 27%-ra emelkedett, lehetőség kínálkozott áfakompenzáció igénybevételére. Ez azt jelenti, hogy a nyertes pályázó kezdeményezhette a fejlesztés költségvetésének a támogatás terhére történő megnövelését. Az önkormányzat élt a lehetőséggel, így az eredetileg megítélt támogatás összege mintegy 750 ezer forinttal magasabb az eredetileg igényeltnél.
A megújuló energia felhasználására irányuló, környezetbarát beruházások immár hagyományosnak mondhatók a Hegyvidéken: az elmúlt években több kifejezetten a környezet védelmét, kíméletét célzó fejlesztést hajtott végre az önkormányzat pályázati támogatás segítségével. Gondoljunk csak a megújult MOM Kulturális Központ szennyvízhő felhasználásával működő hűtő-fűtő rendszerére, a Tamási Áron iskola használati meleg vizet szolgáltató napkollektoros rendszerére, a polgármesteri hivatal épülete külső nyílászáróinak jelentős fűtésköltség-megtakarítást eredményező cseréjére, s végül, de nem utolsósorban, a Zugliget Óvoda és Zugligeti Bölcsőde épületein kialakított napelemes rendszerre. Ezáltal 2013-tól immár három kerületi óvoda is környezetkímélő módon működik majd, ami egyúttal jelentős energiaköltség-megtakarítást is jelent az önkormányzat számára.
A fejlesztés megvalósítása – a megfelelő előkészítő munkák elvégzését követően – legkorábban 2013 tavaszán kezdődhet el, és legkésőbb 2013 őszén zárul.

Új bölcsődei férőhelyek 2013-tól

Tavaly októberben írták ki a KMOP-4.5.2-11 számú, bölcsődei kapacitásbővítést célzó pályázatot, amelyen a képviselő-testület határozata értelmében a Hegyvidéki Önkormányzat is indult. A Krisztinavárosi Bölcsőde bővítésére irányuló, csaknem 165 millió forint összköltségű fejlesztést célzó pályázatot idén januárban nyújtotta be a kerület, és májusban 148,2 millió forint támogatást nyert el. Ezt – a 90%-os támogatási aránynak köszönhetően – 16,5 millió forintos önkormányzati önerő egészíti ki.
A beruházásnak köszönhetően 2013 őszére két új csoportszoba jön létre a Ráth György utcai létesítményben, 24 új férőhelyet biztosítva a kerületi bölcsődés korú gyerekek számára. A bővítés kiterjed az új csoportszobákhoz kötelezően kialakítandó helyiségekre (előtér, öltöző, mosdó-WC), valamint terasz és játszókert létrehozására is. A fejlesztés során részlegesen felújítják a meglévő épületet, ami érinti az épületvillamosságot, a víz- és csatornarendszert, a fűtési rendszert, továbbá magában foglalja az utólagos külső hőszigetelést és a nyílászárók részleges cseréjét is. A bővítés szükségessé teszi egyes meglévő helyiségek átalakítását, áthelyezését.
A projekt költségvetéséből csaknem 13 millió forintot tesz ki az új csoportszobákhoz szükséges eszközök, játékok beszerzésének, valamint a felújított, átalakított helyiségek berendezésének költsége. Részleges akadálymentesítés is történik, minden funkció akadálymentesen elérhető lesz, így a fejlesztésnek köszönhetően egy újabb, a XXI. századi igényeknek megfelelő kerületi intézmény jöhet létre.
A beruházás a tervek szerint a nyári időszakban lezajlik, a lehető legkevesebb ideig zavarva a bölcsődei ellátást.EU_projekt_logo

Vörös Álmos