Kotelezo_a_kutyachip

Kötelező kutyachip

Életbe lépett a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet. Ez kimondja, hogy 2012. december 31-ig köteles a tulajdonos az állatorvosnál kezdeményezni kutyája megjelölését, valamint ha ez már megtörtént, az állat regisztrációját. Ezt követően, 2013. január 1-jétől négy hónapnál idősebb kutyát kizárólag chippel ellátva – a beültetés ára legfeljebb 3500 forint – és regisztrálva lehet szabályosan tartani.
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben a kutyát és a tulajdonost érintő változásokról – ilyen egyebek között az új tartási hely létesítése, az ivartalanítás elvégzése vagy a tulajdonos személyében történő változás – az adatokat az országos adatbázisba feltöltő állatorvost kell tájékoztatni.
Az új szabályozás méretük szerint sorolja be az ebeket. A legfeljebb húsz kilogrammot nyomó kutya kistestűnek, a húsz–negyven kilogrammos közepesnek, míg a negyven kilogrammnál nehezebb nagytestűnek számít. Ennek azért van jelentősége, mert a rendelet a kutya súlyának megfelelő kötelezettségeket tartalmaz: augusztustól tilos kistestű ebet tíz, közepes méretűt tizenöt, nagytestűt húsz négyzetméternél kisebb területen tartani, illetve négy, hat és nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.
Szintén megszívlelendő, hogy nem gerinces állatot immár nem szabad kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, illetve a kifejlett állatot harminc liternél kisebb űrtartalmú térben elhelyezni. A szabályok megszegői komoly pénzbüntetésre számíthatnak, a cselekmény súlyosságától függően ugyanis az állatvédelmi bírság a 150 ezer forintot is elérheti.

-sm-