Malajziaban_versenyeznek_a_Lego-robot-epitok

Malajziában versenyeznek a Lego-robot-építők

A Budapesti Német Iskola tanulói, Megyesi Gusztáv, Németh András és Somogyi János első helyezést értek el a németországi World Robot Olympiad (WRO) Senior High School versenyen, és ezzel továbbjutottak a Kuala Lumpur-i, november eleji világbajnokságra. A Team Legoidok néven induló csapat Valenta Beáta informatikatanár segítségével készül az újabb megmérettetésre.
A WRO egy nemzetközi verseny, amelyre a világ minden részéről érkeznek kreatív fiatalok. A két-három tagú csapatok a Lego Mindstorms készletének használatával egy adott feladat (például színes kockák elhelyezése azonos színű oszlopokra) megoldására építenek egy robotot, és programozzák azt.
A verseny érdekessége, hogy a helyszínen a szervezők változtatnak a szabályokon – ilyen helyzet lehet a többi között, amikor egy-egy oszlopot magasabbakra cserélnek –, és a rendelkezésre álló rövid idő alatt kell a csapatoknak átírni a programjaikat, sőt, lehet, hogy a robotot is muszáj átépíteniük. A feladatok teljesítése tehát óriási kitartást, tudást és elkötelezettséget igényel, de ugyanígy az együttműködési készség is nélkülözhetetlen a hatékony csapatmunka érdekében.

sz.