Maratoni_szeretetfurdo1

Maratoni szeretetfürdő

Azt mondják, a futás magányos sport, mégis ritkán látni olyan összetartó közösséget, mint egy-egy komoly futóversenyen. Szurkolók és versenyzők, szervezők és nézők együtt érzik azt a közös örömet, amit a távolság, a vetélytársak és önmagunk legyőzése jelent. Nem véletlen, hogy tízezreket várnak a szervezők a Városligetbe az október 7-én délelőtt fél 10-től megrendezendő 27. Spar Budapest Nemzetközi Maratonra.
Maratoni_szeretetfurdo2A Hegyvidéken élő Monspart Sarolta volt az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. A tájfutó-világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok sportolónőt arról kérdeztük, versenyzőnek és szurkolónak hogyan érdemes készülnie erre a nagy kihívásra.

A szponzoroktól függően huszonhét év alatt többször változott a verseny elnevezése, de a lényeg ugyanaz: a futás.

– Az, hogy melyik cég támogatja az adott évben a Budapest Maratont, azt is jelenti, hogy az ország minden részéről elhozza a dolgozóit, és így a benevezett versenyzők mellett a saját vezetőik és munkatársaik is valamelyik mezőnyben futnak majd.

Valamelyik?

– Igen. A nagy, 42 ezer 195 méteres maratoni táv mellett lesznek különböző, három- és ötfős váltók, valamint 30 kilométeres táv, a 7 kilométeres Minimaraton és a 3,5 kilométeres Maratonka, a családoknak meg egy 600 méteres táv. Azt ajánlom azoknak, akik először vállalkoznak maratonira, hogy mindenképpen olyan versenyen tegyék, mint ez az októberi, ahol sokan vannak, mert a futótömegnek nagy a húzóereje, könnyebb teljesíteni.

Hogyan érdemes felkészülniük a versenyzőknek?

– A „fejben” készülés mellett a legfontosabb a fizikális felkészülés, de hasznos azt is betartani, hogy a verseny előtt két nappal semmilyen edzésen ne vegyünk részt, előző napon pedig csak egy félórás, jóleső, átmozgató futást érdemes teljesíteni. Nagyon fontos: semmi újat ne találjunk ki magunknak, vagyis azt reggelizzük, amit máskor is szoktunk futás előtt, és azt a futószerelést vegyük fel, amelyet eddig is! Az új futócipő, vagy bármi más új öltözék csak bajt okozhat, törhet, dörzsölhet.

Folyadék?

– Még a rajt előtti utolsó percben is érdemes meginni egy-két deci vizet, mert a futás alatt iszonyú sokat elpárologtat a szervezet, és az öt kilométerenkénti frissítőket is el kell fogadni. Eleinte, az első kilométeren nagyon sűrű tömeg fut együtt, talán itt még nem kell helyezkedni, erre lesz további negyvenegy másik kilométer. A Köröndnél azonban már érdemes elkezdeni. Jó trükk például, ha mindig kinézünk magunknak valakit, akit legyőzhetünk a futótempó változtatása nélkül. Úgy huszonöt-harminc kilométer után jönnek a holtpontok és a nehézségek. Akinek kevés szurkolója van, erre az utolsó szakaszra állítsa a pálya mellé buzdítani őket.

Sokat számít a szurkolás?

– Rengeteget! Különösen azokon a szakaszokon, ahol ingerszegény a környezet, nagyon elkél a biztatás. Az úton több helyen állnak zenekarok, dobosok, ez nagyon sokat segít a kitartásban. Hihetetlenül lelkesítő tud lenni egy pacsizás, egy odadobott puszi, a biztató kiáltások… Olyan program ez a futás, amit nézőként sem érdemes kihagyni. Tudom, hogy a Hegyvidéket közvetlenül nem érinti az útvonal, de nincs messze a budai rakpart, érdemes odasétálni és szurkolni, mert a fantasztikus élményt nem csak a futók kapják. A férjem egyszer azt mondta, én azért járok ki szurkolni, mert szeretek abban a szeretetfürdőben lubickolni, amiben ilyenkor sportolónak és szurkolónak egyaránt része van. Nem tagadom, hatalmas élmény!

A. I.

A 27. Spar Budapest Nemzetközi Maraton előkészületeiről, a regisztrációról és egyéb hasznos információkról a www.futanet.hu oldalon tájékozódhatunk, szurkolással kapcsolatos hasznos tanácsokat pedig a www.szurkoljvelunk.hu oldalon kaphatunk.