Okokep_az_okoiskolaban

Ökokép az ökoiskolában

Különleges falfestménnyel lepte meg a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium tanulóit az Együtt a Mesékkel Kezdeményezés. Az idén áprilisban Juhász Viktória, Dömsödi Tamás, Kazinczy Ádám és az iskola egykori diákja, Simonfai Attila részvételével megalakult önkéntes csoport egyebek közt a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésével szeretne hozzájárulni a természetvédelem, illetve a fenntartható fejlődés ügyéhez.
Ennek szellemében szerveznek önkéntes programokat, vesznek részt adománygyűjtésekben és minden olyan kezdeményezésben, ami szebbé, jobbá teszi a világot. Szívesen „házhoz mennek”, hogy – miként a Tamási iskola esetében is – személyesen találkozzanak azokkal, akiknek utat szeretnének mutatni.
Legutóbb az Európai Bizottság nemzetközi pályázata, a Fiatalok Lendületben program keretében egy három állam – Török-, Olasz- és Magyarország – fiataljait felölelő rendezvénysorozatot szerveztek, amelynek második állomása a hegyvidéki iskolában elkészített falfestmény. „Először Isztambulban jártunk, ahol egy ottani, zömében hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskola udvarát festettük tele mesefigurákkal. Nemcsak képekben mutattuk meg, hanem el is meséltük a történeteket, a török gyerekek így például megismerkedhettek az Égig érő paszullyal is” – mesélt az isztambuli kalandról Simonfai Attila, aki elmondta, olasz és török társaikkal közösen döntötték el, hogy Budapesten a megújuló energiákat örökítik meg egy fali képen.
Így kerültek az ökoiskola címet viselő Tamásiba, amelynek „B” épületében, a bejárati fogadótérben készült el az alkotás. A munka legnagyobb részét a nemzetközileg is jegyzett török festőművész, Sevket Sonmez vállalta, ő rajzolta meg a figurákat, míg a többiek a festéshez kedvet érző tamásis gyerekekkel együtt a színezésben jeleskedtek. A több mint húsz négyzetméteres képen a jellegzetes magyar állatok és növények mellett szélkerekek és a természet szépségeit élvező gyermekalakok is helyet kaptak.
A következő feladat Olaszországban várja a fiatalokat, akik az Adriai-tenger partján található Anconában egy színdarabot adnak elő.

(-os)