Stresszoldó gyógynövények

Korunk legfenyegetőbb betegségeinek hátterében sokszor a mindennapi életünktől szinte elválaszthatatlan stressz is megjelenik. Pedig a feszültség oldása a kertben könnyen termeszthető gyógynövényekkel is hatásos lehet. Ezekből szedtünk egy csokorra valót.

Levendula

A levendulát mint növényt nem szükséges bemutatni, hiszen lila virágaival és karakteres illatával mindenki számára ismerős. Használjuk is a ház körül, például a molyok elriasztására a ruhák közé helyezett kis csomagok formájában, de találkozhatunk illatával a kézműves szappanokban is.
Gyógynövényként azonban ritkán gondolunk rá, pedig a szárított virágokból kellemes esti fürdő készíthető, ami idegekre ható nyugtató és ellazító hatása mellett kismértékben frissíti a testet, emeli a vérnyomást, és kellemes közérzetet biztosít. Illóolajának párologtatása az alvászavarok, nyugtalanság ellen hat. Mivel nincs ismert mellékhatása, akár gyerekeknél is alkalmazható.
A növény nevelése nem okozhat nehézséget, hiszen szinte mindenütt megél és gazdagon virágzik. Még a köves, sovány hegyvidéki kerteket is szereti, és a napos helyek mellett a félárnyékban is kielégítően fejődik. Betegségek ritkán támadják meg, metszeni nem szükséges. Virágait teljes nyílásban kell leszedni és szellős helyen fejjel lefelé lógatva megszárítani.
Minden kertészetben, barkácsáruházban kapható a tavaszi telepítési időszakban, ezért szaporításával nem érdemes otthon kísérletezni. Szürkés árnyalatú párnái a virágzás idején kívül is tetszetősek, az öreg tövek vén szőlőtőkére emlékeztető, fásodó szárai pedig érdekes hangulatot kölcsönöznek.Stresszoldo_gyogynovenyek3

Kamilla

Ha gyógynövényekről beszélünk, az elsők között jut eszünkbe az orvosi székfű, mint a leggyakrabban használt házi fertőtlenítőszer. Mivel legtöbbünk valamilyen betegség, vagy más baj miatt került kapcsolatba a növény feledhetetlen illatával, ezért gyakran kellemetlen képzet társul hozzá. Pedig teája jótékonyan hat a feszült, ideges helyzetekben. Rendszeres fogyasztása esetén csökkennek a stressz okozta tünetek, ami a pihentető alvásban, a nehézségek gördülékenyebb kezelésében és az érzelmi, indulati hullámok tompulásában érhető tetten.
Bár a szárított virágfejek minden háztartásban megtalálhatók, magával a növénnyel mégis ritkán találkozunk a kertekben. Holott nevelése nem igényel különösebb szakértelmet, kis, fehér szirmú virágai pedig kifejezetten kedves megjelenést kölcsönöznek a formás bokorrá növekvő kamillának.
Bár közismert, beszerzése mégis némi utánajárást igényel, mert a kertészeteknek csak kis része tartja, azok, ahol gazdag a fűszer- és gyógynövényválaszték. Egyszerűbb azonban, ha az egynyári növényt saját magunk neveljük fel.
Magvetése jó arányban megered, fontos azonban a kellő tápanyag-utánpótlás biztosítása. A megerősödő palánták tavasszal kiültethetők. Ha otthon érzi magát a kertben – és nem vágjuk le minden virágát –, akkor az elszórt magokról a következő évben is kicsírázik.Stresszoldo_gyogynovenyek1

Citromfű

A citromfű népszerűsége jelentősen hullámzik, egyszer csodaszerként magasztalják, máskor szinte megfeledkeznek róla. A valóban kellemesen citromízű levelek teája elsősorban a stressz emésztőrendszerre gyakorolt negatív hatásait enyhíti vagy szünteti meg. Illóolaja párologtatva is hatásosan javítja a közérzetet, csillapítja a feszültséget. Mindemellett kifejezetten finom, teája télen melegen, nyáron lehűtve szomjoltó, frissítő ital. Jól érvényesül gyógynövényes teakeverékekben, mert elnyomja az esetleg kevésbé kellemes (de nagyon hatásos) fajok ízét.
A citromfű nevelése sem okoz sok fejtörést – így már a stressz kialakulásának megelőzéséhez is hozzájárul. Az évelő növény tavasszal látványos fejlődésnek indul, hajtásai megnyúlnak, és az élénkzöld bokron sorban növekednek a cakkozott szélű levélpárok. Ezeket virágzás előtt érdemes leszedni és megszárítani. Nyárra a zsenge levelek elöregszenek, megjelennek rajtuk a rovarrágások, foltok, ilyenkor már nem szabad szedni.
A legtöbb kertészetben megvásárolható a tavaszi értékesítési csúcsidőszakban. Ahol pedig jól érzi magát, ott szétterjedve nagy területet elfoglal.Stresszoldo_gyogynovenyek2

(Barta)