Sulin_tul_is_kell_valami

„Sulin túl” is kell valami!

„Bölcsődésből óvodás lesz. Óvodásból iskolás. Akármilyen nagy a világ, ez mindenhol így szokás” – hangzik a jól ismert mondóka. De mivel foglalja le magát a diák, ha vége a tanításnak?
„Két gyermek édesanyjaként én is többször feltettem magamnak a kérdést, mit csináljanak a gyermekeim délutánonként, milyen és mennyi iskola utáni foglalkozáson vegyenek részt, hogy biztonságban, tartalmasan töltsék az idejüket, ugyanakkor ne legyenek túlterheltek sem” – fogalmazta meg Fonti Krisztina alpolgármester a kisiskolás gyerekek szüleit foglalkoztató gondolatokat.
Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott választ a MOM Park Bevásárlóközpontban tartott „Sulin túl” című rendezvény, amelyen hegyvidéki szervezetek mutatkoztak be interaktív módon. Lehetőség nyílt a készségfejlesztő tevékenységek kipróbálására, képességfelmérő tesztek elvégzésére, illetve szaktanácsadások igénybevételére.
Meglepő módon a legtöbb kerületi szervezet nemcsak hogy olcsón foglalkoztatja a lurkókat, hanem különböző kedvezményeket is ad a többgyermekes családoknak. Mint kiderült, a gyerekek óránként 3800 forintért megtanulhatnak lovagolni, vagy ha a színészethez van kedvük, már havi 6000-ért elmerülhetnek a színház világában.
„A kiskamaszok kilépnek a maguk csodavilágából, ekkor már ciki hinni a tündérekben. Ebben a korosztályban fontos kezelni a mindennapi problémákat. A színházi alkotóműhely lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek meg tudják fogalmazni a saját mumusaikat. Abban a pillanatban, amikor ezt a mumust felöltöztetik, lufit akasztanak a nyakába és elrepül, semmivé válik… Így könnyebb szembenézni a félelmekkel” – magyarázta a pozitív hatásokat Németh Zsuzsanna, a Kamasz-hajó színházi alkotóműhely foglalkoztatásvezetője.
A szülők és csemetéik sorra járhatták a standokat, mindenki kiválaszthatta a hozzá legközelebb álló sulin túli elfoglaltságot. „Meglepett, mennyi lehetőség van a Hegyvidéken! Mindenképpen olyan szakkört szeretnék választani a kisfiamnak, amely egyszerre szórakoztatja és neveli. Már csak el kell dönteni, hogy melyik legyen az a sok közül. Azért remélem, nem akar alpinista lenni, ha felnő!” – mondta Éva, miközben féltve figyelte a tizenkét éves Marcit, ahogy hegymászósat játszik a mászófalon…

Boussebaa Mimi