Szazakat_vonzottak_az_Orokseg_helyszinek1

Százakat vonzottak az „Örökség-helyszínek”

A Kulturális Örökség Napja alkalmából megnyíló helyszínek között előkelő helyet foglaltak el a hegyvidéki események is. A Béla király úti Városkút, illetve a Béla király kútja történetére például csaknem százan voltak kíváncsiak, akárcsak az úgynevezett Városi Házakra a Kiss János altábornagy utcában.
A Medgyaszay István építőművész által tervezett épületeket immár sokadszorra mutatták be az érdeklődőknek, de mindig más programmal kiegészítve. A házakat ezúttal szervezett idegenvezetéssel ismerhették meg a kíváncsiak. Sok egyéb mellett kiderült, hogy a felső szint ablakai azért olyan hatalmasak, mert az építők-építtetők műtermeket terveztek azokba a lakásokba, ezzel is támogatva, hogy a kerületben élő képzőművészek minél ideálisabb körülmények között alkothassanak.
De nem csak a képzőművészek számára volt vonzó az amúgy a városi tisztviselőknek létrehozott épületegyüttes. Itt működött például a Magyar Kórus, olyan hírességekkel futhattak össze a lakók annak idején a lépcsőházban, mint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Ritoók Emma, de a Városi Házakban gyerekeskedett a neves filmrendező, a nemrég elhunyt Palásthy György is.
Az épületet a jellegzetes homlokzatképek teszik egyedivé. Ezek egyikéről, az udvar felőliről az idegenvezetés során elhangzott, hogy restaurálásakor tévedésből kapta a Noszogatás címet. A három – leginkább csipkelődőnek látszó – nőt ábrázoló kép eredeti feliratából csak a „…gatás” szövegrész volt látható, ebből és a képen látottakból következtettek a címre a felújítást végző szakemberek. Később azonban kiderült, hogy az eredetileg Mosogatás volt, arra utalva, hogy egyes tájakon ez a szó valójában pletykálkodást jelent. Talán szerencsés, hogy meghagyták a restaurált kép új elnevezését, hiszen ezzel tovább ébren tartható a házat övező legendák egyike.
A szeptember közepi hétvége folyamán kerületszerte gazdag kínálat várta a rejtett kincsek iránt érdeklődőket. A Jókai-kertben például a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani Egyesület, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Keve András Szakkönyvtár szervezésében egész napos családi program fogadott mindenkit. A gazdag kínálatban egyebek között természetismereti vetélkedő, élő madarak bemutatása, filmvetítés, valamint a Jókai Emlékszoba megtekintése szerepelt.
A kétnapos rendezvénysorozat ismét teljesítette küldetését: felhívta mindenki figyelmét kulturális örökségeink megóvásának fontosságára.Szazakat_vonzottak_az_Orokseg_helyszinek2

A. I.