Szeptemberi_valtozasok1

Szeptemberi változások

A szokásosnál is több újdonságot hozott az idei szeptember, a különböző jogszabályi módosítások szinte az élet valamennyi területét érintik. Végleg eltűnnek a boltokból a hagyományos izzók, a cigarettákra felkerülnek a dohányzás hatásaira figyelmeztető sokkoló képek. Módosult a KRESZ, drágább lett a jegy a távolsági buszokra. Összeállításunkban a legfontosabb változásokat gyűjtöttük össze.

A KRESZ módosítása véget vet a sebességmérést megakadályozó lézerblokkoló használatának: tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. Továbbra sem szabálytalan ugyanakkor a traffipax előrejelzésére alkalmas eszközök beszerelése és forgalmazása.
Szintén az autósokat érinti a biztonsági folyosó fogalmának bevezetése. Torlódás esetén a két- vagy többsávos autópályákon és autóutakon a belső sávból balra, a többi sávból pedig szorosan jobbra kell húzódni. Újdonság, hogy baleset esetén az arra haladó autósok kötelesek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani a bajbajutottakon. Ennek része, hogy szükség esetén át kell adniuk a náluk lévő elsősegélynyújtó dobozt, illetve tűzoltó készüléket.
Jó hír a kerékpárosoknak a zéró tolerancia megszüntetése, szeptembertől a főutak kivételével nem büntetik meg azt a biciklist – valamint az állatok által vontatott jármű vezetőjét –, akinek a véralkoholszintje kevesebb 0,5 ezreléknél. Ez a mennyiség körülbelül fél liter sör elfogyasztásával egyenértékű.Szeptemberi_valtozasok2

Fókuszban a környezetvédelem

Megszűnt a hagyományos villanykörte forgalmazása, az uniós szabályozás értelmében szeptembertől már csak a lényegesen hosszabb élettartamú, energiatakarékos izzókat árulhatják az üzletek. Ugyancsak a környezet védelmét szolgálja a közösségi közlekedés díjrendszerének módosítása. Ennek lényege, hogy a párhuzamos vonalakon a buszjegy többe kerül, mint a pótjeggyel növelt vasúti tarifa.
Várhatóan közel a negyedével nőhet a kenyér ára, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint a drágulást az alapanyagok, valamint az üzemanyag árának jelentős emelkedése okozza. Érvénybe lépett a vidékfejlesztési miniszter rendelete, ami a magyar élelmiszerek védelme érdekében részletesen meghatározza, hogy a csomagoláson milyen feltételek mellett tüntethető fel a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” megnevezés.
A "magyar termék" hazai alapanyagból és itthon készült, a "hazai termék" elnevezés azt jelenti, hogy az áru összetevőinek legalább a fele magyar, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. A "hazai feldolgozású" körbe kerülnek az itthon feldolgozott, de nagyobbrészt import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek.Szeptemberi_valtozasok3
Új országos adóslista készült, amely tíz évig tartalmazza azoknak a gazdálkodó szervezeteknek/magánszemélyeknek az adatait, amelyek/akik ellen jogerős végrehajtás indult. A szomszédperek gyorsabb elintézéséhez hozzájárul, hogy a módosított polgári perrendtartás szabályozása szerint az önkormányzat jegyzőjéhez beadott birtokvédelmi eljárás után indított perek legkésőbb a másodfokú bíróságon lezárulnak. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetekben a felek már nem fordulhatnak a Kúriához.
Ugyanez a szabály érvényes, amennyiben a társasházi lakók a közgyűlés határozatait támadják meg. Ezzel párhuzamosan vagyonjogi és szerződéses perekben egyről hárommillióra emelkedett a Kúriához beadható ügyek alsó értékhatára, míg köztartozási és kisajátítási jogviták esetében ugyanez az összeg egymillió forint.

Egyszerűsödtek a mások mellett a táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj igénybevételéhez szükséges, térítésmentesen hozzáférhető, OEP-B/2. számú, „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvánnyal kapcsolatos szabályok. Az igazolást a munkaviszony megszűnésekor a többi igazolással együtt kell megkapnia a munkavállalónak, aki így személyesen adhatja át az iratokat új munkáltatójának. Változás, hogy ezen a nyomtatványon kell feltüntetni a nem rendszeres jövedelmeket is – erre a korábbi igénylőlapon nem volt lehetőség.

Sokkoló képekkel a dohányzás ellen

Megérkeztek a boltokba a képes figyelmeztetéssel ellátott cigarettásdobozok. A jogszabályban rögzített méretű és tartalmú sokkoló fotóktól a hatóságok a dohányzás visszaszorítását remélik. A gyártók tizennégy szöveges felirat és háromféle kép közül válogathatnak. A hagyományos csomagolású cigaretták forgalmazása az év végén szűnik meg.
Megnyitotta kapuit az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK). A többi között orvosi szakmai kérdésekkel is foglalkozó független intézmény feladata a betegjogok érvényesítése, s ha szükséges, ezek kikényszerítése.
A hatósági jogkörrel rendelkező OBDK az alapító okirat szerint arra törekszik, hogy pártatlanul és lehetőleg peren kívüli megegyezéssel oldja fel az egészségügyi szolgáltató és a betegek közötti vitákat. Ellenőrzi az ellátásszervezéssel, a beutalási renddel, a betegtájékoztatással kapcsolatos szabályok érvényesülését. Mindezek mellett, az uniós irányelv szerint, az OBDK lesz a határon átnyúló egészségügyi ellátás nemzeti kapcsolattartója is.

Lakásfenntartási támogatás

Megszűnik az állami szociális alapú gázár- és távhőár-támogatás, amit az önkormányzattól kérhető lakásfenntartási támogatás vált fel. A jövedelem- és vagyonvizsgálatot követően helyi szinten megállapítható segély pénzben és természetben vagy mindkét formában folyósítható azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 71 250 forintot. A támogatás a fűtésen kívül lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, szemétszállítási költségre, illetve a villanyáram, a víz és a gázfogyasztás költségeire is fordítható.

MM.