Sztómaexpó a Novotelben

Itthon sajnos a sztóma még ma is tabunak számít, senki nem szeret beszélni róla. Sok sztómaviselő rosszul éli meg a változást, bezárkózik, nehezen vagy egyáltalán nem talál vissza a megszokott mindennapokhoz, pedig ők is élhetnek teljes életet, csak meg kell találniuk új önmagukat.
A sztóma a hasfalon kialakított nyílás, amelyen keresztül a széklet vagy a vizelet egy zsákba távozik. Ez elsőre elképzelhetetlennek, ijesztőnek tűnik, de sokaknak ez az egyetlen lehetősége az életre. Leggyakrabban a végbél és a vastagbél daganatos betegségei miatt alakítják ki, de szükség lehet erre gyulladásos bélbetegségek, bélműtétek esetén is.
Ahhoz, hogy a sztómások úgy élhessenek, mint bárki más, fontos, hogy minél többet tudjanak erről az állapotról. Ha a sztómaviselő megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközöket, ápolószereket, élete visszatérhet a régi kerékvágásba: ismét dolgozhat, sportolhat, eljárhat szórakozni, sőt a nők, ha nincs más problémájuk, még gyermeket is vállalhatnak.
A sztómások világnapja alkalmából a „Van Holnap! Zsákos Alapítvány” szeptember 28-án 12–18 óráig Sztómaexpót szervez a Hegyvidéken, a Novotel Budapest Congress épületében (XII., Alkotás utca 63–67.). A program célja, hogy az érdeklődők egy helyen kapjanak meg minden információt a sztómával, a sztómás élettel kapcsolatban. A már régóta sztómával élők újabb termékeket ismerhetnek meg, a leendő sztómaviselők és a hozzátartozók pedig tájékoztatást kaphatnak a szükséges eszközökről, illetve mintacsomagot igényelhetnek, ami segít a felkészülésben. A rendezvény ingyenesen látogatható.

z.