Tanevnyito_a_Szalon-egyetemen1

Tanévnyitó a Szalon-Egyetemen

Szabadegyetem indult a Kulturális Szalonban a hegyvidéki nyugdíjasok számára. A tudományos ismeretterjesztő előadások és szakmai kirándulások sorozatából álló első szemeszter a szeptember 19-i előadással kezdődött, igen népes hallgatóság előtt.

Marjay Gáborné az elsők között iratkozott be a Kulturális Szalon új sorozatára, a Szalon-Egyetemre. Mint kiderült, aktív éveiben egy bankban dolgozott.
„Nem jelentett sok örömet, mert mindig a művészetekhez és a sokféle ismerethez vonzódtam – mesélte. – Miután elveszítettem a párom, 2000-ben elkezdtem verseket írni, az utóbbi időben pedig festeni. Már itt, a Kulturális Szalonban is szerepelt három olajképem egy csoportos kiállításon. Nagy várakozással jöttem a Szalon-Egyetemre, mert úgy gondolom, az ember soha nem lehet elég öreg ahhoz, hogy újat tanuljon.”
A hegyvidéki nyugdíjasoknak indított szabadegyetemet Pokorni Zoltán nyitotta meg. „Érdekes témákat tartalmaz az első félév – mondta a polgármester –, az pedig külön jó, hogy nemcsak elméleti előadások, de utánuk mindig gyakorlati bemutatók is lesznek.”
Annak apropóján, hogy a következő foglalkozás reaktorlátogatás lesz a csillebérci KFKI-ban, a polgármester elmondta, hogy a híres svájci részecskegyorsító (CERN) mért adatait januártól Budapestre, közelebbről Csillebércre továbbítják, és itt értékelik ki azokat. „A világon eddig példátlan mértékű adatátvitel kezdődik meg ezzel” – emelte ki Pokorni Zoltán, majd azt javasolta a szervezőknek, hogy ne csak az előadók írják alá a leckekönyveket, de a hallgatók is értékelhessék a végén a szabadegyetemet.
Ezután a jelenlévők megnézték azt a filmet, amelyet Jéki László Sugárözönben élünk című előadásán rögzítettek, az abban hallottakat pedig megvitatták Hózer Zoltánnal, az MTA Energiatudományi Kutató Központ Laboratórium vezetőjével.
Az első szemeszterben további tíz tudományos és ismeretterjesztő előadáson, szakmai kiránduláson, illetve sétán vesznek részt a nyugdíjas hallgatók – tudtuk meg a szabadegyetemet szervező Menyhárt Évától. A változatos tematikájú előadások között például a múzsák irodalmi és képzőművészeti szerepét illusztrálja majd Konta Fanni, Máté evangéliumáról tart hittudományi előadást Keczkó Pál evangélikus lelkész, és oktatáspolitikusként a hazai oktatás helyzetéről beszél Pokorni Zoltán.
A részvétel ingyenes, folyamatosan várják a jelentkezéseket a Kulturális Szalonban (XII., Böszörményi út 34/a, telefon: 202-2509, e-mail: kulturalis.szalon@gmail.com). Azok a hallgatók, akik az előadások, szakmai programok legalább hatvan százalékán részt vesznek, és ezt a leckekönyvükbe összegyűjtött előadói aláírásokkal igazolják, a második szemeszter végén Szalon-Diplomát kapnak.Tanevnyito_a_Szalon-egyetemen2

JE