Tartozkodaserzekelo_vilagitasrendszer

Tartózkodásérzékelő világításrendszer a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájában

Az idén nyáron is folytatódott a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium fejlesztése, ezúttal a belső terek csinosítása, valamint a sportcélú felújítások mellett a földszinti mosdók teljes átépítése számított a legnagyobb munkának. A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásának köszönhetően megvalósuló beruházások során hangsúlyos szerepet kaptak a környezetvédelmi szempontok, a gyerekek által használt vizesblokkokat az energiafelhasználás csökkentése érdekében alakították át.
Ezt szolgálják a falba vezetett, új csővezetékek, a víztakarékos szaniterek, a szenzor segítségével öblítő piszoárok, a higiénikus, egykarú króm csaptelepek, a szappanadagolók és a kis áramfogyasztású, meleg levegőt fújó kézszárítók. Az iskolákban gyakran előfordul, hogy a gyerekek nem kapcsolják le maguk után a lámpát, amikor kimennek egy teremből, vagy éppen a mosdóból. Ezt megelőzendő, modern tartózkodásérzékelő világításrendszert építettek ki a felújított vizesblokkokban. Gondoltak a burkolatok könnyebb tisztíthatóságára is, ennek érdekében a fiú- és a lánymosdóba is falra szerelt, hátsó kifolyású WC-k kerültek.
Megszépült a sportburkolattal ellátott és a mindennapos testnevelés bevezetése óta a szokásosnál jobban igénybe vett kis tornaterem, valamint barátságosabbá tették a szülők fogadótereként is szolgáló emeleti irodákat. A remények szerint jelentősen javítja a gyerekek komfortérzetét a tanterem-felújítási program folytatása: ezúttal hét terem kifestésére nyílt lehetőség, míg további három osztályban a padlóburkolatot is kicserélték. Különösen a lányok körében arattak nagy sikert a folyosókon felszerelt tükrök, amelyek a térérzet növelése mellett esztétikai élményt is nyújtanak.

(em.)