Egyutt_zoldultek_ovodasok_es_iskolasok

Együtt zöldültek óvodások és iskolások

Az ökoiskola címet évek óta büszkén viselő Németvölgyi Általános Iskola az idén is a „zöld gondolat” átadását feladatának tekintő Mackós Óvodával közösen szervezte meg hagyományos tavaszköszöntő családi rendezvényét, „Zöldüljünk együtt” címmel. Dohány András igazgató szerint a négy évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés legnagyobb erénye, hogy játék közben erősíti meg azt a tudást, amit az iskolában elsajátítottak a gyerekek, akik ráadásul haza is viszik a tanultakat.

„Sok szülő a környezetvédelmi rendezvényeinken döbben rá, hogy gyermekei számára mennyire fontos a természet, milyen sokat tudnak róla, és mennyit tesznek érte – néha többet, mint a felnőttek – mondta az igazgató. – Úgy látjuk, hogy a gyerekek a tanultakat otthon is megpróbálják alkalmazni, jó példát mutatva családtagjaiknak.”
A program nyitányán fellépett a Németvölgyi új, idén először elindított természetbarát osztálya is. „Olyan gyerekeket vettünk fel ide, akik szeretik az állatokat, a növényeket, és szívesen járják a természetet – mesélte büszkén Dohány András. – Alsóban a környezetismeretet és a matematikát, felsőben a reáltárgyakat és a természetismeretet tanulják magasabb óraszámban. Az eddigi tapasztalatok rendkívül kedvezők, az egyik szülő például azt mondta, hogy az egyébként magas elvárásait is felülmúlják az osztály eredményei.”
Az elsősök a „Zöldüljünk együtt” környezeti akadályversenyén is jól szerepeltek. Az összesen tizenöt sport-, öko- és kézműves állomáson változatos feladatokat kaptak. Volt madármérlegelő, ökoteke, nóziteszt és filctollcsata, nagy sikert aratott a speciális termésnézegető mikroszkóp, no meg a terápiás kutyás bemutató, amibe a bátrabbak maguk is bekapcsolódhattak.
Természetesen nem maradt el az ilyenkor szokásos virágültetés sem, a cserepes növényeket ezúttal haza lehetett vinni. A németvölgyis diákok mellett a Mackós Óvoda nagycsoportosai is kivétel nélkül teljesítették a feladatokat, ami azt mutatja, felkészülten várják a szeptemberi iskolakezdést.
„A környezetvédelmi nap fontos része az óvoda–iskola átmenetnek, alkalmat ad arra, hogy a leendő iskolások megismerkedjenek alsós tanítóinkkal, intézményünkkel. Épp ezért a Mackós Óvoda és az iskola pedagógusai közösen állították össze a programokat” – mondta Dohány András, hozzátéve, hogy a mostani mellett számos más környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvényt is szerveztek az év során. Ilyenek a témanapok, a szelektív gyűjtések, az osztályok közötti környezeti verseny, illetve a Normafa egyik erdőrészletének gondozása. Utóbbiból a Mackós-gyerekek sem maradnak ki, még külön fáik is állnak, amelyek változásait figyelemmel kísérik az óvodások.

(m.)