Felujitjak_a_gyenge_tamfalakat

Felújítják a gyenge támfalakat

A rendkívüli téli időjárás a kerületi támfalakat is megviselte. A legtöbb gondot a nagy mennyiségű csapadék miatt kialakuló természetes erózió, valamint az eltömődött vízelvezetők okozzák. Több utcában annyira meggyengültek a rézsűbe épített falazatok, hogy elkerülhetetlen a felújításuk, illetve az átépítésük.

A támfalak legnagyobb „ellensége” a nem megfelelően elvezetett csapadék. Ha a mesterséges falazat mögött felhalmozódó víz az eltömődött kifolyók miatt nem tud eltávozni, egy idő után akkora nyomást gyakorol a falra, amit a szerkezet már nem bír el: először kidomborodik, aztán átszakad, végső esetben leomlik.
Ez történt nemrégiben a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Árnyas út 30. alatti társasház támfalával. Mindkét esetben a vízelvezetés hiánya miatt alakult ki a veszélyhelyzet. A múzeum támfalát azóta már részlegesen visszabontották, míg az Árnyas úton az önkormányzat biztosította az érintett járda- és útszakaszt.
Mivel az Árnyas úti társasházban a kerület is tulajdonos, ezért az önkormányzat tevékenyen részt vesz a helyreállításban. Az illetékes szakiroda segített megfelelő statikus szakembert keresni, aki az állapotfelmérést követően hozzálátott a kiviteli tervek elkészítéséhez. Ha nem jön közbe valamilyen előre nem látható akadály, egy hónap múlva elkezdődhet a munka, az építkezés várhatóan további egy hónapot vesz igénybe. A közel hárommillió forintos költséget részben bankkölcsönből fedezik a lakók.
A heves esőzések a természetes tartófalakat sem kímélték. Az Edvi Illés úton egy harminc méter magas sziklafalról estek le kisebb-nagyobb morzsalékok. Az ingatlan kezelője már megkapta az önkormányzat kötelezvényét, amelyben a meglazult kövek leverése és a sziklafal dróthálóval történő biztosítása szerepel. Hasonló a helyzet a Denevér úton, itt egy három-négy méteres sziklafal lazult meg. Védett területről van szó, az önkormányzat felszólítja az állami fenntartót, hogy mielőbb szüntesse meg a veszélyhelyzetet.
Szétnyílt a Tamási Áron utcai parkoló támfala, s mivel a felépítmény nem javítható, lebontják, helyére pedig zöldbetonnal burkolt földrézsű kerül. A közlekedésbiztonság érdekében a parkoló szintjén a jelenlegi támfal mögött korlátot és kiemelt szegélyt építenek, így nem kell attól tartani, hogy az autók lehajtanak az újonnan kialakított rézsűn.
Szintén önkormányzati beruházásban töltik vissza a Sárospatak utcai hajtűkanyar alatti partfalat. Erre azért van szükség, mert a parkoló autók számára szabálytalanul kivájt rézsű képtelen megtartani a közutat, ami ezért több helyen megrepedt. A munkát még tavasszal elvégzik.

MM.