Galeria_12_ket_Szemethy_egy_kiallitas1

Galéria 12: két Szemethy, egy kiállítás

Szemethy Imre és Szemethy Orsi közös kiállítása látható a Galéria 12 kávézóban. Az alkotók rokonsága a képek hangulatában, szellemiségében és szellemességében is felismerhető.
A megnyitón a megszokottól eltérően nem hangzott el köszöntőbeszéd, művészeti értékelés, volt viszont versolvasás és filmvetítés. Szemethy Orsi az édesapja által illusztrált könyvből, Christian Morgenstern Akasztófa-dalok című kötetéből szemezgetett, majd levetítették Szemethy Imre néhány perces grafitanimációját.
A Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, Szemethy Imre a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának témavezetője. Összetéveszthetetlen rajzai vidámak és elgondolkodtatók, kifejezésmódja ironikus, szürreális, elvontan fogalmi. Életrajzi leírása szerint a sokszorosító grafika minden ágában otthon van, de figyelemre méltók finom, pontozásos módszerrel készült tusrajzai is. Szívesen foglalkoztatott könyv- és újságillusztrátor.
Lánya, Szemethy Orsi festőként diplomázott, a festészet mellett grafikával, bútorok festésével, freskóval is foglalkozik. Stílusának, képeinek találó jellemzése olvasható a Spiritusz Galéria honlapján: „… festményei karikaturisztikus ábrázolások, melyek hol vaskos, hol bájos humorral, szemtelenül, mégis mindig őszintén és nagyon karakteresen (a festő és a modellek kifejezését tekintve) vallanak egy, a clown-klón mosoly-(ál)arca mögötti, roppant érzékeny, önkereső belsőről”. Galeria_12_ket_Szemethy_egy_kiallitas2

i.

„A 2 Szemethy” című kiállítás május 4-ig látható a Galéria 12 kávézóban. Cím: XII., Hajnóczy József utca 21.