Keruleti_kutyabajok

Kerületi kutyabajok

Az utóbbi időben számos alkalommal érkezett panasz a Hegyvidéki Közterület-felügyelethez a póráz nélkül vezetett kutyák miatt. A gazdák annak ellenére szabadon engedik kedvenceiket belterületi közterületeken, hogy ezt rendelet tiltja.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia, amikor nemrégiben két kutya összeverekedett a Zugligeti úton. Egy idős hölgy pórázon sétáltatta a vizsláját, amikor észrevett egy futva közeledő fekete kutyát. Inkább átment a másik oldalra, hogy elkerülje a találkozást, az eb mégis rájuk támadt. A csetepatéban mindkét állat, valamint a szabadon eresztett kutya gazdája is megsérült.
Sajnos, a Gesztenyés kertben is előfordulnak hasonló esetek, habár a parkot a Geszebek Egyesületnek köszönhetően – ők azok a kutyások, akik rendben tartják az ott kialakított nagyméretű futtatót – a kulturált sétáltatás példaértékű helyszíneként emlegetik. Hiába ugyanis a kutyafuttató, ha sokan a kerítés másik oldalán engedik el az állatokat, amelyek rendre összeverekednek a szabályosan vezetett, így nehezen védekező ebekkel.
„A hasonló esetek elkerülése érdekében arra kérjük a gazdákat, hogy ne szegjék meg a kutyatartás szabályait, és kizárólag az erre kijelölt futtatókban engedjék szabadon kedvenceiket” – hívta fel a figyelmet Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője, aki emlékeztetett: a kedvtelésből tartott állatokról szóló 41/2010 II. hó. 26. Korm. rendelet egyértelműen fogalmaz, hiszen kimondja, hogy belterületi közterületen – kivéve a kutyafuttatásra kijelölt területeket – ebet csak pórázon lehet vezetni.
Ráadásul ezt is csak az teheti meg, aki képes a kutya irányítására és féken tartására. A tulajdonosnak biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert nem veszélyeztet a harapásával. Amennyiben a kutya támadó magatartású, kötelező a szájkosár használata. Ugyanez a szabály vonatkozik egyes nevesített fajtákra is.
A szabálysértési törvény értelmében „kutyával veszélyeztetés” szabálysértését követi el, aki a felügyelete alatt álló ebet település belterületén engedi el. Szintén szabálysértésnek számít természetvédelmi területen, vadászterületen vagy erdőben póráz nélkül sétáltatni, vagy kóborolni hagyni kutyát. Ebben az esetben ráadásul kedvence életével is játszik a tulajdonos, a hivatásos vadász ugyanis a vadak védelmében akár ki is lőheti az állatot.
Ez különösen az ellési időszakban fenyegető veszély, mivel a kutyák előszeretettel támadják meg, kergetik a növendék, esetleg újszülött állatokat, amelyeket így az anyaállat könnyen szem elől téveszthet. Szintén tilos játszótérre, vagy élelmiszerboltba bevinni, beengedni ebet – ez alól egyedül a vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutya jelent kivételt.

mm.