Kolteszet_napi_szavaloverseny

Költészet napi szavalóverseny

A költészet napját versmondással lehet a leginkább megünnepelni – hangzott el a Lívia-villában rendezett szavalóversenyen, és negyvenhét harmadikos, valamint tizenöt negyedikes hegyvidéki diák így is tett: legkedvesebb tavaszköszöntő költeményét adta elő a Virányosi Közösségi Ház és a Jókai Klub által szervezett vetélkedőn. Nem is volt egyszerű dolga a szakértő zsűrinek, amikor a legjobbakat kellett kiválasztania.


„Én is szeretek szavalni, és szavalatokat is szívesen hallgatok. A költészet napját pedig versmondással lehet a leginkább megünnepelni” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester a költészet napján rendezett szavalóverseny előtt, majd néhány hasznos tanáccsal is ellátta a gyerekeket. Egyebek közt arra hívta fel a kisiskolások figyelmét, hogy tegyék félre az izgalmukat, hiszen annál szebb egy szavalat, minél nyugodtabban adják elő.
A legtöbb diák valóban figyelt a szép beszédre, bátran használta a prozódiai szüneteket, és a vershez leginkább illő hangnemben szavalt. A versenyzőket hozzáértő szakmai zsűri bírálta: Rák Katalin színművésznő és a gyerekek körében „Győző bácsiként” ismert Lukácsházi Győző tubaművész, műsorvezető, zenei ismeretterjesztő.
A harmadikosok Áprily Lajos, míg a negyedikesek Radnóti Miklós költeményeit favorizálták. „Mindenki tiszteletre méltó odaadással, bátran kiállva mondta el a hol könnyebb, hol bonyolultabb verseket” – összegezte a hallottakat Lukácsházi Győző.
A negyvenhét harmadikos induló közül a második különdíjas Török Gergő (Virányos Általános Iskola), míg az első különdíjas Szkurka Panna (Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium) lett. A harmadik helyre Szigeti Ádámot (Virányos), a második helyre pedig Szanyi Hanna Máriát (Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola) rangsorolták.
A legjobbnak Fabricius Márk bizonyult a Virányos iskolából, aki elmondta, hogy nagyon sokat készült, de nem győzni, csupán szavalni szeretett volna. „A bácsi, aki kiteszi a verebeknek az eleséget, megbetegszik, és már nem eteti őket senki, de nélküle is kivirágzik a tavasz, és a madaraknak így is jó dolguk lesz. Nagyon szép és megható ez a vers, ezért választottam” – avatott be minket Márk, miért tetszik neki annyira Vidor Miklós Tavaszváró című költeménye, amellyel sikerült megnyernie a Lívia-villában rendezett versenyt.
A tizenöt negyedikes induló közül a harmadik helyen Lukács Levente (Virányos), a másodikon Galambos Bence (Virányos) végzett. A legjobbnak járó címet ketten érdemelték ki: Pallos Lőrinc (Virányos) és Hábetler Hanna (Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola). Rák Katalin és Lukácsházi Győző a szavalóverseny végén arra biztatta a gyerekeket, tanuljanak sokat, és sose veszítsék el a magyar irodalom iránti szeretetüket.

B. M.