Paralimpiai bajnokok a Gézengúzokért

A sport közös nyelv, képes arra, hogy összehozza az embereket a jó ügy érdekében. Ez derült ki a Mozdulj! Közhasznú Egyesület jótékonysági úszóversenyén is, amelyen valamennyi résztvevőt egyetlen cél, az önzetlen segíteni akarás vezérelt. Jelenlétükkel nem csupán a fogyatékossággal élők és épek közös sportolásának fontosságára hívták fel a figyelmet, hanem egyúttal a sérült gyerekek fejlesztésével foglalkozó Gézengúz Alapítvány munkáját támogatták: a nevezésekből befolyt összeget – mintegy 170 ezer forintot – az alapítvány javára ajánlották fel a szervezők.
Ahogyan az úszógálát felkonferáló dr. Tálos Mariann fogalmazott, a családi nap elsősorban a toleranciáról szólt. Arról, hogy a versenyek közben mindenki jó kedvvel biztassa az úszókat, anélkül, hogy különbséget tenne köztük – hangsúlyozta a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke.
A Gézengúz Alapítványt vezető dr. Schultheisz Judit a sport megtartó erejét emelte ki. Mint elmondta, „jó látni, hogy a versenyeken több olyan »gézengúzos« fiatal is részt vesz, aki huszonegy évvel ezelőtt még egészen kis gyermekként kapcsolódott be az alapítvány munkájába”.
A Hegyvidéki Önkormányzat feladatának tekinti az integráció elősegítését, ezt a célt szolgálják a többi között a diákolimpia bajnokságai, amelyeken a Fekete István iskola sajátos nevelési igényű tanulói is rendszeresen elindulnak – hívta fel a figyelmet Rétai Gábor. A Hegyvidéki Szabadidősport Központ igazgatója egyúttal hangot adott reményének, hogy az úszógálával sikerül hagyományt teremteni, hiszen olyan kezdeményezésről van szó, amelynek helye van a kerület sportéletében.

A versenyen a futamokra benevezett négyfős csapatok tagjai – gyerekek és felnőttek, fogyatékossággal élők és épek, egykori „gézengúzosok”, számos paralimpikon, összesen több mint száznegyvenen – tetszőleges úszásnemben teljesítették a négyszer huszonöt méteres távot. Bár ezúttal valóban nem az eredmény volt a fontos, a résztvevők mindent megtettek a minél jobb helyezés elérése érdekében, bebizonyították, hogy a sportban semmi más nem számít, csak a tudás és a győzni akarás.
A nemes versengés közben pedig minden más különbség egy csapásra eltűnik.

(-os)