Szen-monoxid-erzekelok_hegyvideki_intezmenyeknek1

Szén-monoxid-érzékelők hegyvidéki intézményeknek

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében az Országos Tűzmegelőzési Bizottság közel kétezer szén-monoxid-érzékelőt vásárolt, ezeket a gázkészüléket használó közintézményeknek juttatják el szerte az országban. A kerületi intézmények tíz műszert kapnak a Hegyvidéki Önkormányzat közreműködésével.

Budapesten az idén eddig több mint negyven szén-monoxid-mérgezéses esethez kellett kivonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak, akik öt ember életét már nem tudták megmenteni. A Hegyvidéken legutóbb a Fodor utcából szállítottak kórházba egy kétgyermekes családot a magas szén-monoxid-koncentráció miatt – szerencsére mindannyian túlélték a „láthatatlan gyilkos” támadását.
A szén-monoxid-mérgezést leggyakrabban a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy helytelenül használt tüzelőberendezés, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gázüzemű vízmelegítő, illetve a kémény okozza az épületekben. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan, épp ezért észrevehetetlen gáz valamilyen rendellenesség miatt kerülhet a lakótérbe. Belélegzése szédülést, fejfájást, hányást, néhány perc elteltével pedig halált okozhat. Ez a gáz ugyanis sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson, ezért már alacsony koncentrációban is mérgező.
A balesetek és tragédiák könnyen megelőzhetők a készülékek és kémények rendszeres karbantartásával, valamint szén-monoxid-érzékelők használatával. Az érzékelők a kritikus szint feletti gázkoncentrációra hangjelzéssel hívják fel a figyelmet, így akár álmukból is felriasztják a veszélyben lévőket.
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság jóvoltából a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden kerületnek tíz-tíz szén-monoxid-érzékelőt ajánlott fel, ezek a nyitott égésterű, gázüzemű tüzelőberendezést használó közintézményekhez juthatnak el a kerületi önkormányzatok közreműködésével. A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Nagy G. Csaba közbiztonsági referens vette át a készülékeket Varga Ferenc tűzoltó ezredestől, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Kirendeltsége, amely az I., II., III. és XII. kerületben irányítja a tűzoltóság, a polgári védelem és az iparbiztonsági felügyelők munkáját, évértékelő tiszti értekezlet keretében összegezte tavaly elvégzett feladatait. Veres Péter tűzoltó alezredes, a kirendeltség vezetője elmondta: működési területükön 246 fővel látták el 300 ezer ember védelmét, 2012-ben 1389 alkalommal kellett káresethez vonulniuk.
Kácsorné Török Ildikó tűzoltó alezredes, a hegyvidéki katasztrófavédelmi iroda vezetője a XII. kerületi adatok kapcsán arról számolt be lapunknak, hogy a tűzoltóság tavaly 137 műszaki mentésben vett részt, 146 tűzesethez vonult ki, illetve egy esetben szén-monoxid-mérgezés miatt volt szükség intézkedésre. Polgári védelmi beavatkozás négyszer történt, három esetben támfalomlás miatt zártak le területeket, és helyezték biztonságba a lakókat, egy alkalommal pedig egy építkezésen talált bomba hatástalanításának idejére kellett védelmet biztosítani a környékbelieknek. Szen-monoxid-erzekelok_hegyvideki_intezmenyeknek2

z.