Szurkolokat_varnak_a_Hegyvideki_Olimpiara

Szurkolókat várnak a Hegyvidéki Olimpiára

Ismét fellobban az olimpiai láng a dr. Koltai Jenő Sportközpontban, ahol május 11-én negyedik alkalommal rendezik meg a Hegyvidéki Olimpiát. Az ókori játékok szellemiségét és külsőségeit egyaránt megidéző versenyen a kerületi általános iskolák ötödik osztályos diákjai vesznek részt. A tunikába öltözött gyerekek ezúttal is hat versenyszámban mérhetik össze ügyességüket a görög városállamok zászlai alatt. A látványosnak ígérkező vetélkedőre a szervezők várják a szurkolókat.

Az első olümpiai játékokat időszámításunk előtt 776-ban rendezték, a görögök ezt az időpontot nevezték ki időszámításuk kezdetének. Eleinte egyetlen versenyszámot, a stadionfutást tartották meg, majd a tizennegyedik olimpiától kezdve kétszeres stadionfutással, aztán fegyveres futással, birkózással, pentatlonnal, ökölvívással, később kocsiversenyekkel, valamint pankrációval és lóversennyel bővült a program.
Ezt a hagyományt – 632-től a gyerekeknek is megrendezték az ötkarikás játékokat – eleveníti fel a kerületi önkormányzat, amely a Hegyvidéki Szabadidősport Központ szakmai támogatásával immár negyedik alkalommal rendezi meg a Hegyvidéki Olimpiát ötödikes diákok számára. A felhívás nem csupán a sportot, hanem a tanulást is érinti, a résztvevők az irodalom-, rajz-, történelem- és földrajzórákon az egész tanév során kiemelten foglalkoznak az ókori Hellász társadalmi, kulturális és gazdasági viszonyaival. Tudásukat az olimpiai felkészülés során a gyakorlatban is kamatoztathatják a gyerekek, a kiírás értelmében ugyanis saját kezűleg készítik el városállamuk zászlaját, valamint a verseny közben viselt tunikát, övet és fejfedőt.
Az ismét a dr. Koltai Jenő Sportközpontban sorra kerülő program nem csupán a nevében idézi az ötkarikás játékokat, a szervezők igazi olimpiai hangulatot teremtenek majd május 11-én reggel 9 órától. A viadal kezdetét a nap sugarai és tükrök segítségével meggyújtott olimpiai láng fellobbanása jelzi, a diákok görög nyelven is meghallgatják az olimpiai himnuszt és fogadalomtételt, míg a verseny ideje alatt a Solti György Zeneiskola görög zenével szórakoztatja a résztvevőket. Nem maradhat el a lakoma sem, az ételeket a szokásoknak megfelelően a szülők készítik el.
Idén tíz hegyvidéki általános iskola, köztük a már állandó vendégnek számító SOTE és Thomas Mann Schule tizenöt „városállama” nevezett a megméretésre. Az ifjú olimpikonok Argosz, Athén, Chiosz, Delphoi, Ithaka, Korinthosz, Marathon, Megara, Milétosz, Mükéné, Samos, Spárta, Szirakúza, Théba és most első alkalommal Epheszosz lobogói alatt 1500 méteres maratoni és váltófutásban, kislabdahajításban, százméteres futásban, távolugrásban és grundbirkózásban bizonyíthatják be gyorsaságukat, erejüket és ügyességüket. Méghozzá remélhetően népes közönség előtt, hiszen a szervezők ezúttal is számítanak a szülők, családtagok és barátok részvételére, akiket arra biztatnak, hogy hangos szurkolással segítsék kedvenc csapatukat.

(-ály)