A_tudas_eletet_menthet

A tudás életet menthet

„A tudás életet menthet!” jelmondattal az idén is országszerte meghirdették az általános és középiskolás diákok katasztrófavédelmi versenyét. A XII. kerületi fordulót a Marczibányi téri Művelődési Központban rendezte meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége.
A kilenc hegyvidéki iskolából érkező gyerekek veszélyhelyzeti ismereteikről, valamint az ön- és társmentésben való jártasságukról adhattak számot különböző gondolkodtató, illetve ügyességi feladatok során. Az egyik állomáson például a háztartásban előforduló veszélyes anyagokról és ezek jelöléseiről esett szó, egy másik helyszínen pedig szituációs gyakorlatot végeztek. Eljátszották, mit tennének, ha a közelben balesetet szenvedne egy jármű, amiből veszélyes anyag szivárog, bemutatták, hogyan kell szakszerűen felvenni a vegyvédelmi mentőruházatot, vagy egy menekülő kámzsát.
A feladatok között szerepelt a társnavigáció is, ebben a füsttel teli helyiségben történő tájékozódást imitálták: az egyik gyerek rádióval irányított egy másikat, aki gázálarcot húzott a fejére, úgy, hogy a szemrészt letakarták. A rendőrök közreműködésével közlekedésbiztonsági, valamint a kábítószer-használat veszélyeire fókuszáló tesztet töltöttek ki a diákok, míg a szerkocsijukkal együtt érkező tűzoltók jóvoltából a tömlőgurítást, valamint a porral oltó készülék használatát gyakorolhatták a fiatalok.
Az 5–8. évfolyamosok korosztályában az első és a második díjat a Németvölgyi Általános Iskola két csapata vitte el, míg a harmadik helyen a Fekete István iskola tanulói végeztek. A 9–12. évfolyamosok között a Városmajori Gimnázium csapatát hirdették ki győztesként, második lett Semmelweis Egyetem gyakorlóiskola, míg a harmadiknak járó díjat az Arany János iskolából érkezők vehették át.

z.