Csokoladepapir-gyujtes

Csokoládépapír-gyűjtés jótékonysági céllal

A hegyvidéki polgármesteri hivatal dolgozói is csatlakoztak ahhoz az országos csokoládépapír-gyűjtő akcióhoz, amelynek keretében a gyűjtők a csomagolásokért járó forintokat jótékonysági célra ajánlhatják fel. Az önkormányzat munkatársai egy gyermekvédő egyesület munkáját segítik részvételükkel.

Környezetvédelmi, illetve jótékonysági céllal indította el tavaly a csokoládépapírok visszagyűjtését a világ több mint húsz országában hulladék-újrahasznosítással foglalkozó TerraCycle magyarországi képviselete (a Milka-termékek forgalmazója, a Kraft Foods támogatásával). Környezetünket azzal védhetjük, hogy a feleslegessé vált csomagolások nem szeméttelepre vagy égetőműbe, hanem egy feldolgozóhelyre kerülnek, és azokból újabb hasznos műanyag termékek készülhetnek.
A gyűjtéssel ugyanakkor karitatív célt is támogathatunk, hiszen minden egyes darab leadott műanyag alapú csokoládécsomagolásért – legyen az bármilyen márkájú – két forintot írnak jóvá. Az így összegyűlt pénzt félévente fel lehet ajánlani egy általunk választott jótékonysági vagy nonprofit szervezet számára.
A csokoládépapír-gyűjtő akcióhoz mára mintegy négyszáz csapat csatlakozott, közel kétszázezer csomagolást küldtek el a TerraCycle-hoz. Az egyik közösség munkáját a Hegyvidéki Önkormányzat dolgozói is segítik: február eleje óta már két nagy kartondoboz telt meg csokoládépapírokkal a polgármesteri hivatalban. A gyűjtéssel a Fészek Gyermekvédő Egyesületet támogatják, amely nevelőszülői és helyettes szülői hálózatot működtet az országban, emellett egy átmeneti gyermekotthont is fenntart Érden, ahol krízishelyzetbe került gyerekeket gondoznak.
Jó hír, hogy a TerraCycle nemrégiben a chipscsomagolások begyűjtését is elindította, ami a csokoládépapír-gyűjtéssel megegyező módon és célokkal zajlik. A Chio termékek gyártója, az Intersnack Magyarország Kft. szponzorálásával, de márkától függetlenül gyűjthetők a puffasztott snackek, sós pálcikák, krékerek, perecek, sós magvak, pattogatott kukoricák csomagolóanyagai.
Magánszemélyek, csoportok, vállalatok és szervezetek egyaránt regisztrálhatnak a programokra a www.terracycle.hu weboldalon. A csokik esetében legalább kétszáz darab, míg a snackeknél minimum másfél kilogramm (körülbelül 250 darab) csomagolóanyagot lehet beküldeni a TerraCycle címére. A csomagküldésért a gyűjtőknek nem kell fizetniük, annak költségeit ugyanis a szponzoráló cégek átvállalják.

z.