Erdei_tuzgyujtas_csak_ovatosan

Erdei tűzgyújtás: csak óvatosan!

Bármilyen furcsán hangzik, de a nyirkos, esős kora tavaszi időszakban is könnyen lángra kaphatnak az erdőben lehullott levelek és más növényi hulladékok. A tüzeket az esetek kilencvenkilenc százalékában valamilyen emberi hanyagság okozza.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a tavaszi erdőtüzek száma. Ennek okai az éghajlati szélsőségekben, a kevesebb csapadékban, a magasabb éves átlaghőmérsékletben, a hótakaró nélküli telek sorozatában, valamint az emberi mulasztásban keresendők. Akár egyetlen elhajított égő cigaretta, vagy a rosszul eloltott tábortűz tragédiát okozhat (a legjobb, ha a parazsat nem csupán vízzel locsoljuk le, hanem földdel is betemetjük!), a hóolvadás után még alvó erdő ugyanis tele van nagy mennyiségű, könnyen és gyorsan égő elszáradt növénymaradékkal.
Magyarországon az úgynevezett felszíni tüzek a jellemzők, amikor az erdő talaján lévő avar, egyéb elhalt növényi részek, illetve kisebb méretű cserjék kapnak lángra. Ezek nagy intenzitású égés esetén koronatűzzé fejlődhetnek, ami már jelentős kárt, akár a teljes vegetáció pusztulását okozhatja.
A megelőzés érdekében a vidékfejlesztési miniszter, illetve az erdészeti hatóság (a budai erdőket a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli) tűzgyújtási és erdőlátogatási tilalmat rendelhet el a leginkább veszélyeztetett időszakokban. Ilyenkor az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületektől számított kétszáz méteren belül tilos tüzet rakni. A kétszáz méteres sávban a kerti sütés csak abban az esetben engedélyezett, ha az esetlegesen lokálisan terjedő tűz megakadályozásához rendelkezésre állnak a szükséges eszközök. Akkor járunk el helyesen, ha a tábortűz mellett készenlétben tartunk egy nagy vödör vizet, homokot és tűzoltó berendezést!
Szintén a tűzesetek számának visszaszorítását, illetve a levegő tisztaságának védelmét szolgálja a fővárosban az avar- és a kerti zöldhulladék-égetés tilalma. Ennek megszegői több tízezer forintos bírságra számíthatnak.
A szabályok betartását a Hegyvidéki Közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu honlapon olvashatók friss információk.

(em.)