Kert-_es_kozossegepito_palyazat

Kert- és közösségépítő pályázat társasházaknak

„Tiszta udvar, rendes ház – 2013” címmel idén is meghirdette kertszépítő pályázatát az önkormányzat a hegyvidéki társasházak számára. Az értékelés során a zsűri a kertek kinézete mellett a közösségi összefogást veszi leginkább figyelembe – azok az épületek esélyesek tehát a fődíjra, ahol a lakók többsége részt vesz a ház körüli munkákban.

A kerület sűrűn lakott részein némelyik társasházhoz csak egy szűk udvar tartozik, míg a kertvárosias negyedekben óriási zöldterület veheti körbe az épületeket. Ám ahogy egy nagy kert, úgy egy kis belső udvar is lehet hangulatos, kellemes, ha azt a lakók a magukénak érzik és rendben tartják.
Elsősorban erre kívánja ráirányítani a kerületi lakóközösségek figyelmét a Hegyvidéki Önkormányzat az idén ötödik alkalommal meghirdetett „Tiszta udvar, rendes ház” elnevezésű pályázatával. Várják mindazon társasházak jelentkezését, ahol a lakótársak együttes erővel igyekeznek szebbé tenni, zöldebbé varázsolni környezetüket.
A zsűri tagjai a korábbi évek tapasztalatai alapján idén is sokféle kert nevezésére számítanak. „Számtalan kiváló példát láthattunk az elmúlt esztendőkben – mondta Solymoss-Gáspár Fruzsina, az önkormányzat munkatársa, a pályázat koordinátora. – Az egyik ház körül például fűszernövényeket termesztettek, amelyeket rendszeresen fel is használtak a közös grillpartik alkalmával. Egy másik kert a kis dísztavával, illetve különleges páfrányaival tűnt ki a mezőnyből, míg az egyik nagy, városias környezetben húzódó társasház cserepes virágokkal, pihenőpadokkal és más hasonló kerti eszközökkel mutatta meg, hogyan lehet barátságossá tenni egy betonnal burkolt, rideg udvart. A Böszörményi úton pedig egy olyan kis kertben is jártunk, amelyet pezsgő közösségi térré sikerült átalakítani: a gyerekek születésnapi zsúrjaitól az idősek köszöntéséig számtalan közös programot szerveztek a szomszédok.”
Az önkormányzat elsősorban olyan társasházak jelentkezését várja, amelyek eddig még nem pályáztak, de természetesen azokat sem zárják ki a versenyből, akikkel korábban már találkozott a zsűri. Valamennyi jelentkező ház, ahol rendben tartják a kertet, oklevelet, valamint az egykori országos környezetszépítő mozgalom hagyományait felelevenítő „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú táblát kap ajándékba.
A leginkább szemet gyönyörködtető, illetve a lakókat legjobban összekovácsoló kerteket értékes díjakkal jutalmazzák. Az okleveleket és a táblákat a nyár elején, a Hegyvidéki Napokon adják át ünnepélyes keretek között a lakóközösségeknek, míg a tárgyjutalmakat – a kert ápolásához, díszítéséhez hasznos eszközöket – a szervezők elviszik a díjazott társasházaknak.

sz.

 

Meghosszabbított jelentkezési határidő! A Hegyvidéki Önkormányzat április 22-ig várja a társasházak jelentkezését a pályázatra.