Ki tud többet a Hegyvidékről?

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény az idén is helytörténeti, helyismereti vetélkedőt hirdet felnőtt kerületi lakosok és a Hegyvidék iránt érdeklődők számára.

A két írásbeli forduló időpontjai:

I. forduló: április 23.

II. forduló: május 7.

A kérdésekre adott választ fordulónként postán vagy elektronikus úton kell eljuttatni a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménybe (1126 Budapest, Beethoven utca 1/b, info@hegytortenet.hu, telefon: 457-0501). Kérjük, tüntessék fel nevüket, címüket, e-mail címüket, telefonszámukat!

A harmadik, döntő, szóbeli fordulót a Hegyvidéki Napon rendezik meg. A döntőbe jutáshoz a résztvevők a lapunkban megjelent kérdések helyes megválaszolásával szerezhetnek pontokat. A döntőtől függetlenül is érdemes beküldeni a kérdéssorokat, mivel az egyes lapszámokban megjelenő kérdések legjobb megfejtőjét külön is jutalmazzák könyvnyereményekkel.

A vetélkedő célja, hogy a résztvevők minél jobban megismerjék a Hegyvidéket, elgondolkodjanak a XII. kerület környezeti és történelmi értékein. A szervezők úgy állították össze a kérdéssorokat, hogy aki nyitott szemmel jár a kerületben, tud válaszolni azokra – ám ha valaki elakad a megoldásban, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Beethoven utca 1/b alatti könyvtárában biztosan megtalálja a megfejtéseket.

A döntő résztvevőit értékes nyeremények várják! A fődíj egy digitális fényképezőgép.

Az I. forduló kérdései

1. Hol állt eredetileg Piłsudski marsall emléktáblája?

2. Milyen szerencsejátékot űztek a Városmajorban kétes elemek az 1820-as években?

3. Milyen földrajzi helyhez hasonlította Jókai a Svábhegyet?

4. Milyen új járművet rendszeresítettek rövid időre 1925-ben a fogaskerekű vonalán?

5. Mire használták a II. világháború alatt az Ugocsa mozit?