Korszeru_muszerek_a_haziorvosi_ugyeletnek1

Korszerű műszerek a háziorvosi ügyeletnek

Új defibrillátort, EKG-készüléket, valamint vérnyomás- és vércukorszintmérőket adományozott az önkormányzat a felnőtteket ellátó háziorvosi ügyelet számára. A korszerű eszközök összértéke mintegy 1,2 millió forint.

A felnőtt háziorvosi ügyeletet a Hegyvidéki Önkormányzat és a Budavári Önkormányzat megbízásából 2009 óta az Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft., valamint az Oxyteam – Nemzeti Sportszövetség Mentőszolgálat Kft. közösen látja el a Beethoven utca 8. alatti rendelőben, illetve szükség esetén a betegek lakóhelyén a XII. és az I. kerületben. Az ügyeleti ellátást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza, ez az összeg azonban csak a bérekre, valamint a legszükségesebb, mindennapi fogyóeszközök beszerzéséhez elegendő – az eszközpark megújítására, az újonnan megjelenő innovatív készülékek megvásárlására nem áll OEP-forrás a szolgáltatók rendelkezésére.
Ennek ismeretében a Hegyvidéki Önkormányzat a 2012. évi Egészségügyi Alapellátás pénzmaradványát, mintegy 1,2 millió forintot az ügyelet mindennapi munkáját segítő műszerek, orvosi eszközök beszerzésére fordította. Ily módon félautomata defibrillátorral, EKG-készülékkel, továbbá vérnyomás- és vércukorszintmérőkkel, sürgősségi táskával, oxigénpalackkal, illetve egy ahhoz tartozó állvánnyal és gáznyomás-szabályozóval gazdagodott a háziorvosi rendelő.
„Joggal várják el a hegyvidéki polgárok, hogy felkészült és megfelelő minőségű eszközökkel felszerelt orvosok menjenek ki hozzájuk szükség esetén; ehhez az önkormányzat igyekszik minden támogatást megadni” – jelentette ki az egészségügyi területért felelős alpolgármester a Beethoven utcai rendelőben megtartott átadóünnepségen. Kovács Lajos elmondta: az önkormányzathoz az elmúlt években egyetlen panasz sem érkezett a szolgáltatók tevékenységével kapcsolatban, ami jelzi, megfelelő színvonalon végzik munkájukat.
„Korszerű és jól használható eszközöket kaptunk, amelyek értékes segítséget nyújtanak a mindennapi munkánkban” – hangsúlyozta az Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. szakmai igazgatója. Dr. Dankó Alpár külön kiemelte az új, kiváló minőségű, félautomata defibrillátor jelentőségét, amelyet ugyan ritkán kell alkalmazni, de amikor szükség van rá, a beteg élete múlhat rajta.
Az ügyelet orvosa az új EKG-készülékkel kapcsolatban elmondta, sikerült az egyik legkorszerűbb műszert beszerezni: jó minőségű felvételeket készít, egyszerűen kezelhető, emellett digitalizálni, tárolni képes az adatokat. Amennyiben szükséges, a digitalizált felvételek e-mailben, csatolt fájlként elküldhetők egy kardiológus szakorvoshoz, így a konzultáció lehetőségét is biztosítja a hordozható diagnosztikai műszer.Korszeru_muszerek_a_haziorvosi_ugyeletnek2

z.

Új gyermeksebészeti ügyeleti rend

A Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegén április 1-jén megszűnt a gyermeksebészeti ügyelet, ezzel összefüggésben pedig megváltozott az ügyeleti rend a fővárosban és környékén. Jó hír a hegyvidéki családoknak, hogy hétfő kivételével a hét minden napján továbbra is a Szent János Kórház (XII., Diós árok 1.) tart gyermeksebészeti ügyeletet, így a legtöbb napon nem kell messzebbre vinni a gyermeket baj esetén. Hétfői napokon a XII. kerület gyermeksebészeti ügyeletét a Bethesda Gyermekkórház (XIV., Bethesda utca 3–5.) biztosítja. Szintén hétfő éjszakánként a gyermektraumatológiai eseteket, illetve a polytraumatizáltakat (több szervrendszer sérülésével járó esetek) a Heim Pál Gyermekkórház (VIII., Üllői út 86.) ügyelete fogadja – áll az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleményében. Keddtől vasárnapig tehát a Szent János Kórház tart gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletet. Vasárnaponként a János kórház nemcsak a budai régió, hanem a teljes főváros és az agglomeráció gyermeksebészeti ügyeletét ellátja, ilyenkor szükség esetén a Heim Pál kórház biztosít háttérkapacitást.