Mar_szavazhatunk_a_Kaszas-dij_jeloltjeire

Már szavazhatunk a Kaszás-díj jelöltjeire

Idén is a közönség döntheti el, hogy a társulatok által jelölt színművészek közül kié legyen a szakmai és emberi kiválóságot elismerő Kaszás Attila-díj. A közönségszavazás kezdete alkalmat ad arra, hogy a díj névadójára emlékezzünk: a polgármesteri hivatalban kiállítás idézi fel a fiatalon elhunyt, páratlan tehetségű színész szeretettel teli személyiségét.

A nyáron immáron hatodik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat, amely a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl a névadó szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A kitüntetést azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül.
„A díjról nem egy kuratórium, vagy politikusok határoznak, hanem a teljes szakma választ ki saját mércéje szerint három jelöltet, akik közül a közönség dönti el, ki részesüljön az elismerésben” – mondta az áprilisi jelöltbemutatón Pokorni Zoltán, aki 2008-ban a Mozaik Művészegyesülettel közösen kezdeményezte a díj alapítását. A kerület polgármestere a MOM Kulturális Központban rendezett eseményen bejelentette: idén Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház), Nyári Oszkár (kaposvári Csiky Gergely Színház) és Vass György (Új Színház) színművészre szavazhat a közönség május végéig a www.kaszasattiladij.hu oldalon. Májustól telefonon és SMS-ben is lehetőség lesz a voksolásra. A díjátadó gálának a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) ad otthont júniusban.
A szervezők a díjátadást megelőző időszakot egy tárlattal egészítették ki, amely Kaszás Attila személyét és munkásságát mutatja be különleges fényképek, valamint barátok, pályatársak írásos visszaemlékezései segítségével. A kiállítás április 30-ig látható a kerületi polgármesteri hivatal folyosógalériájában. A megnyitón Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: Kaszás Attila emlékének olyan ereje van, ami a színésztársadalmat is összefogásra, egyetértésre ösztönzi.

sz.