Muskatliosztas_es_viragultetes

Muskátliosztás és virágültetés

A kellemes, rendezett utcakép, a növényekben gazdag közterületek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban, otthonosabban érezzük magunkat szűkebb lakókörnyezetünkben. Az önkormányzat éppen ezért évről évre virágokkal ajándékozza meg a Hegyvidéken élőket.
„Jó lenne, ha minél több kerületi ablakba, erkélyre és belső udvarra növények kerülnének, éppen ezért az idén minden eddiginél több, összesen húszezer tő, nagyobb részben piros, illetve lila és fehér tiroli muskátli talál majd gazdára” – mondta el Kovács Lajos alpolgármester. Április 27-én reggel 9 órától hat helyszínen, a polgármesteri hivatal melletti kis téren, a városmajori plébánia előtt, a Zugligeti Bölcsődénél, a Diana parkban, a Pagony utcai Tesco mellett, valamint a Rácz Aladár úton, az orvosi rendelő parkolójában várják a kerületi polgárokat.
„Azt szeretnénk, ha senki nem maradna virág nélkül, ezért az elvihető mennyiséget egy tálcában, azaz tíz tőben határoztuk meg. Cserébe elfogadunk könyvadományokat. A muskátli a készlet erejéig mindenkinek ingyenesen jár, a kiszolgálás érkezési sorrendben történik” – beszélt a részletekről Kovács Lajos. Az önkormányzat főleg megkímélt állapotban lévő szépirodalmi, ismeretterjesztő és ifjúsági köteteket, illetve még nem használt, kisiskolásoknak szóló, az olvasás, írás elsajátítását segítő tankönyveket vár. Az adományok szortírozás után határon túli magyar nyelvű könyvtárakba, oktatási intézményekbe kerülnek.
Az időjárás alakulásától függően április végén a közterületeken is folytatódik a virágosítás. Az önkormányzati tulajdonú Hágó Kft. a Németvölgyi út 46., valamint az Eötvös út 2. előtti zöldterületeken, a Diana utca és Gyöngyvirág út, a Győri út és Bán utca, illetve a Fodor utca és Pagony utca sarkán, a víztorony melletti kőkeresztnél, a Hegyalja út–Sashegyi út sarkán és az Istenhegyi út–Pethényi út sarkán több ezer begóniát, bársonyvirágot és vinkarózsát ültet el.
A Márton Áron téren, a szobor környezetében kialakított virágágyásba, valamint a Normafa-parkoló közelében található zöldsávba most először kerülnek palánták. A szakemberek gondoskodnak arról, hogy a növények egész nyáron virágozzanak, hetente négy alkalommal – a szárazabb nyári időszakban akár többször is – meglocsolják az ágyásokat.
A szokásoknak megfelelően május elején a lámpaoszlopok is virágdíszbe öltöznek. A Böszörményi úton, az Apor Vilmos téren és a Csörsz utcában összesen hatszáz cserép egész nyáron át virágzó futómuskátlit helyez ki az önkormányzat.

(m)