Ne_parkoljunk_buszmegalloba

Ne parkoljunk buszmegállóba!

Az utóbbi hetekben több autós is megkereste problémájával a Hegyvidéki Önkormányzatot. Mindnyájan azt sérelmezték, hogy az Alkotás utcában és a Böszörményi úton a villamospótló járatok számára ideiglenesen kijelölt buszmegállókban hagyott járművüket elszállította a Budapest Főváros Közterület-felügyelet (BFKf.). A kocsit csak a 10 ezer forintos bírság és a szállítás több mint 20 ezer forintos költségének megfizetését követően kapták vissza.
Váczi János alpolgármester ezzel kapcsolatban hivatalos választ kért a BFKf.-től. Mint kiderült, a vonatkozó szabályozás – a 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) 1. pont és (5) 4. pont, valamint a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről szóló 432/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet – értelmében a fővárosi közterület-felügyelet január elsejétől jogosult elszállítani a tömegközlekedési megállót jelző tábla előtt 15, utána pedig 5 méteren belül parkoló járműveket, függetlenül attól, hogy a megálló használatban van-e.
A bírság alapesetben 10 ezer forint, ám ha az autós fél éven belül már elkövetett hasonló szabálysértést, emelkedik az összeg. Ehhez jön az elszállítás és az esetleges tárolás díja.
Jó tudni, hogy ilyen esetekben is él az értesítési kötelezettség, azaz ha az okmányirodán az autós megadta a telefonszámát, a közterület-felügyelő SMS-ben vagy telefonon megkísérli elérni az üzembentartót. Ettől számítva az autó használójának negyedórája van, hogy elvigye a járművet, igaz, a szabálytalan parkolás miatt kiszabott bírságot mindenképpen meg kell fizetnie. A telefonszámot utólag is bejegyzik a forgalmiengedély-nyilvántartásba!

(m.)