Nemzetkozi_klasszisokat_nevelnenek

Nemzetközi klasszisokat nevelnének

Együttműködési szerződést kötött a Hegyvidék SE és a Vasas Kubala Akadémia. A megállapodás értelmében a legtehetségesebb hegyvidéki utánpótláskorú focisták a nagy múltú angyalföldi klubnál építhetik tovább karrierjüket.

Országos hálózatot alakít ki a Vasas Kubala Akadémia, amely saját képzési módszereinek átadásával, illetve szakemberek biztosításával segíti a rendszerhez csatlakozó utánpótlás-nevelő sportszervezetek munkáját – köztük márciustól a XII. Kerületi Önkormányzat Hegyvidék Sportegyesületét. Az együttműködés fontos eleme a tehetséggondozás, a szindikátusi szerződés értelmében a klubok legjobb játékosai lehetőséget kapnak arra, hogy az akadémián pallérozódjanak tovább.
A Hegyvidék Sportegyesület (HSE) női és lány labdarúgócsapatai évek óta igen jól szerepelnek, a zömében utánpótláskorú játékosokkal felálló felnőttek jelenleg az NB I élmezőnyéhez tartoznak. Némileg más a helyzet a fiúknál, a szakosztály elsősorban az általános iskolai csapatokra támaszkodik, így kisebb a merítési lehetősége. Ráadásul egyelőre hiányoznak a megfelelő edzőpályák és az infrastruktúra, nincs mód igazi tehetséggondozásra.
„A Vasas Kubala Akadémia a tizenkettedik kerület szomszédságában, Pasaréten is fenntart egy edzőközpontot, ezért úgy gondoltuk, a szakmai tartalom és a földrajzi közelség miatt érdemes szorosabbra fűzni a kapcsolatunkat. Elsősorban tanulni szeretnénk, emellett megteremtjük az átjárhatóságot az egyesületek között, ami azt jelenti, hogy a legjobbjaink, ha kedvet éreznek hozzá, a Vasas utánpótlásában is kipróbálhatják magukat” – foglalta össze az együttműködés lényegét Kovács János, a HSE elnöke.
A Vasas Kubala Akadémia nevében a szerződést aláíró Kovács Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban a 14 éven felüli tehetségeket csábítanák magukhoz, a kisebbeket nem szeretnék kiszakítani megszokott környezetükből. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az általános iskolások nem csatlakozhatnak a programhoz, a legjobbakat valamennyi korosztályból szívesen várják.
Az ügyvezető szerint az együttműködés a gyerekek fejlődését szolgálja, hiszen akár nemzetközi szintre is eljuthatnak. További előnyt jelent, hogy az akadémia már több klubbal szerződést kötött, ennek köszönhetően az esetleg elköltöző, lakhelyet váltó fiatalok egy másik egyesületben zavartalanul folytathatják a megkezdett munkát. Budapesten jelenleg a Tabán SC, a II. Kerület UFC és a III. Kerületi TVE tagja a hálózatnak. A jövőben közös tornákat, edzőmeccseket szerveznek, amelyeken a hegyvidékiek megmutathatják magukat a Vasas szakembereinek, valamint arra is lehetőség nyílik, hogy a gyerekek alkalmanként bekapcsolódjanak az akadémia edzéseibe.
Mindehhez Kovács János annyit tett hozzá, hogy a HSE anyagilag is jól járhat. Amennyiben ugyanis a játékosok később máshová igazolnak, az értük kapott pénzből a kerületi egyesület is részesedik.

em.

További információk a Vasas Kubala Akadémiáról: www.vkla.hu.