Rádióamatőr-verseny a gyermekvasút napján

Töretlenül népszerű a gyerekek és a felnőttek körében is a gyermekvasút, ezért minden bizonnyal sokaknak jó hír, hogy április 13-án ismét megrendezik a hagyományos kisvasúti napot. A program délelőtt 10 órakor a Széchenyi-hegy állomáson kezdődik, ahol térzenével várják a rendezvényre érkezőket. Innen indul 10.45-kor egy alkalmi különvonat, amelyen menet közben bemutatókat tartanak az óvodások és általános iskolások számára kidolgozott erdőismereti foglalkozásokból.
A szerelvény elidőzik a Szépjuhászné állomáson, ahol bemutatják a vasúti forgalmi iroda működését, továbbá természetismereti előadásokat, foglalkozásokat tartanak a családoknak a Pilisi Parkerdő Zrt. közreműködésével. A különvonat 13.30-kor indul tovább. A hűvösvölgyi végállomásnál a látogatók végigjárhatják a Gyermekvasutas Múzeumot, vasútmodell-bemutatót nézhetnek, illetve szakmai vezetéssel körbemehetnek a vontatási telepen.
Belépőt a rendezvény napján 9.30 órától lehet váltani a Széchenyi-hegyi állomáson. A teljes árú jegyért – ami érvényes a különvonaton utazásra, a programokon való részvételre, valamint egy hűvösvölgyi ebédre – 1500 forintot, a 6–14 éves gyerekeknek 900 forintot kell fizetni, míg a hat éven aluliak számára díjmentes a részvétel.
A gyermekvasút napján különleges versenyt szervez a MOM Rádióklub. A Hűvösvölgyből 11.30-kor induló 215-ös szerelvényen, valamint hét állomáson a hegyvidéki klub tagjai adó-vevő készülékeikkel megpróbálják felvenni a kapcsolatot a budapesti és a főváros környéki rádióamatőrökkel. Azok, akiknek ez a legtöbb állomással sikerül, meghívást kapnak egy gulyáspartira, amelyen az eredményükért járó oklevelüket is átvehetik.
Már hónapokkal ezelőtt megkezdték az esemény szervezését a főrendező és „főszakács”, Gál Béla URH-szakosztályvezető irányításával – árulta el lapunknak Matzhon Jenő, az 1969 óta a MOM Kulturális Központban működő rádióklub elnöke. A programhoz támogatókat is sikerült találniuk: a fővárosi önkormányzattól pályázati úton anyagi hozzájárulást kaptak, a Hegyvidéki Önkormányzat részéről pedig Pokorni Zoltán polgármester a fővédnöki tisztséget vállalta el.

z. 

További információk a gyermekvasút napjáról, valamint a rádióamatőr-versenyről: www.gyermekvasut.hu, www.ha5kfv.kfki.hu/kozlemeny.html