Szuletesnapi_Diana_fesztival1

Születésnapi Diana Fesztivál

Koncertekkel, családi programokkal, kiállításokkal és látványos tűzijátékkal ünnepelte harmincadik születésnapját a Semmelweis gyakorlóiskolája. A háromnapos Diana Fesztiválon az intézmény egykori és jelenlegi tanulói is felléptek. A „Csillagok fala” az iskola büszkeségeinek nevét örökíti meg.

Éppen harminc esztendővel ezelőtt nyitotta meg kapuit az egykori Diana Utcai Általános Iskola és Gimnázium. Az intézmény 2007-től a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának gyakorlóiskolájaként, immár Semmelweis Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium néven fogadja a diákokat.
Az első évtizedben a kosárlabda országos sikerei tették ismertté a Dianát, amelynek hírnevét számos élsportoló öregbítette és öregbíti ma is – kezdte köszöntőjét az iskola harmincadik születésnapja alkalmából rendezett Diana Fesztiválon Steiner László igazgató. Kiemelte a Vasassal hat évvel ezelőtt megkezdett együttműködést is, ami azért fontos, mert az akadémia labdarúgói nemzetközi sikerekkel örvendeztették meg az iskolát. Az eredményeket látva a Magyar Olimpiai Bizottság 2012-ben lehetővé tette, hogy az intézmény csatlakozzon a magyar utánpótlás-nevelésben kulcsszerepet játszó országos sportiskolai rendszerhez. Ennek köszönhető, hogy az általános iskolai első, valamint a gimnáziumi kilencedik évfolyamon az idei évtől kifejezetten sportiskolai osztályok is indulnak.
Szintén a sportvonal erősítését szolgálja, hogy a tervek szerint további egyesületeket vonnak be a közös munkába, ahogyan más sportágak reménységeit is szívesen fogadják – hangsúlyozta az igazgató, aki elmondta, hogy a születésnapon érdemes visszatekinteni az eddigi sikerekre, és tisztelegni a kiemelkedő dianás sportolók előtt. „Szeretnénk, ha a jelenlegi diákjaink házon belül találnának példaképeket, és arra törekednének, hogy a nyomdokaikba lépjenek. Sok tanulónk keményen dolgozik a kiemelkedő sportsikerek reményében, így biztosan lesz megfelelő utánpótlás” – zárta beszédét Steiner László.
A példamutatáshoz hozzájárulhat az aulában létrehozott „Csillagok fala”, amelyen hollywoodi mintára csillagokba foglalják az iskola büszkeségeinek nevét. Elsőként a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Csipes Tamara kajakos, az Európa-bajnok úszó, Verrasztó Evelyn, az Eb-ezüstérmes úszó, Verrasztó Dávid, a ritmikus gimnasztikában világkupa-bronzérmes Topic Dária, valamint az olimpiai résztvevő szörfös, Detre Diána került be a „halhatatlanok” közé.Szuletesnapi_Diana_fesztival3
A háromnapos programban a híres sportolók mellett az élet más területén ismertté vált egykori dianások is szerepet kaptak. Kedvenc festményeit, különleges hangulatú képeit hozta el Margócs Viktória. A Jóban Rosszban című televíziós sorozatban játszó színésznő elmondta, hogy bár egykor ő volt a „fura lány”, ennek soha nem érezte a hátrányát.
„Hogy végül színész lettem, abban nagy szerepe volt az iskola szabad szellemiségének, annak, hogy senki nem akart beskatulyázni, vagy éppen korlátozni a személyiségemet. Ugyanakkor a tudást megkövetelték, nálunk az volt a sikk, ha valaki jól tanult, és eredményeket tudott felmutatni. Köszönettel tartozom a tanáraimnak, akik támogatták a művészi ambícióimat, útmutatásuk hozzájárult ahhoz, hogy a színészet mellett képzőművészként is kipróbálhassam magam” – emlékezett vissza gimnáziumi éveire Margócs Viktória.
Szintén a tanárok segítségét emelte ki az egyéni kiállítással jelentkező Kroó Anita, aki két alsós tanítóját tartja gyerekkori mentorának. „Teri néni és Linda néni mindent elkövetett annak érdekében, hogy megszerettessék velünk a művészeteket – mondta. – Rengeteget rajzoltunk, ami számomra nagyon fontos volt, hiszen már óvodásként kijelentettem, hogy belőlem bizony festő lesz. Ezért jártam külön iskolai szakkörbe, ahol Margit néni egyengette az utamat – neki is köszönhetem, hogy megvalósítottam az elképzeléseimet, és 2011-ben lediplomáztam a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.”
Bár nem a Dianába járt, mégis nagy örömmel vette a felkérést, hogy megmozgassa a fesztivál résztvevőit Katus Attila. Az önkormányzat ingyenes Sportos, edzett Hegyvidék programjában is szerepet vállaló többszörös aerobik-világbajnok szerint a sport az egészséges élet alapja, ezért mindenkit arra biztat, hogy szakítson időt a rendszeres testmozgásra.
„Akkor lehetünk sikeresek a mindennapokban, ha rendelkezünk az ehhez elengedhetetlenül szükséges energiával, kitartással, illetve célokkal. A sportban pedig mindezek megtalálhatók, ezért lényeges, hogy ne feledkezzünk meg a mindennapos mozgásról. Ha így teszünk, lassabban öregszünk, kisebb eséllyel betegszünk meg, az ép testben pedig elménk is sokkal jobban érzi majd magát” – sorolta a sportolás előnyeit Katus Attila, hozzátéve, hogy a Semmelweis-gyakorlóiskola diákjai láthatóan tisztában vannak a sport személyiségformáló erejével.
A mozgalmas sportbemutatók mellett látványos homokanimáció-show, zenei produkciók, tűzijáték, valamint különféle családi rendezvények szórakoztatták az ünneplőket. Szuletesnapi_Diana_fesztival2

MM.