Vegig_a_bekesseg_utjan

Végig a békesség útján

A Hegyvidéket is átszelő Magyar Zarándokút és a zarándokszállások minden évben tavasztól késő őszig várják a testi-lelki megújulásra vágyókat. A 2013-as nyitó zarándoklatot március 29-én indították el Esztergomból, a rossz időjárási körülmények miatt azonban kimaradt az Esztergom–Budapest szakasz, így ténylegesen csak húsvéthétfőn, a Gellért-hegyi Sziklatemplomtól kezdték el útjukat a zarándokok.
Az idei első csapatban Eperjes Károly színművész viszi végig a vándorzászlót, akinek Schmittné Makray Katalin adta át a „stafétabotot”. A nyitó zarándoklat április 14-én ér Máriagyűdre.
„Évről évre népszerűbb a Magyar Zarándokút, az önkormányzat által fenntartott hegyvidéki zarándokszállásra is egyre többen érkeznek” – összegezte tapasztalatait Fonti Krisztina, aki a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás munkájában a XII. kerületet képviseli. Az alpolgármester elmondta, hogy folyamatosan zajlik a közel ötszáz kilométeres zarándokút fejlesztése – a hegyvidéki szakaszon az idén új útjelző táblák kihelyezésével kívánják segíteni a zarándokokat.
A spanyolországi El Camino mintájára létrehozott Magyar Zarándokút,
szent helyeket érintve, Esztergomból vezet Máriagyűdre, s alapja lehet majd a Czestochowa és Medjugorje között tervezett nemzetközi zarándokútnak. A kijelölt, „felfestett” útvonalon 20-35 kilométerenként követik egymást a zarándokszállások.
A hagyományokra alapulóan kialakított út többnyire a természetben (földutakon, turistaösvényeken) vezet, de érinti a közbeeső települések belterületeit. Átvezet a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon és a Mecseken. A szállások kedvezményes igénybevételéhez zarándokútlevelet kell kiváltani. Legalább 100 kilométernyi zarándoklat megtétele után zarándokoklevél kérhető.
Az útvonal teljes hossza több időszakban is teljesíthető, akár több év alatt. Noha az út mindenkinek mást és mást jelenthet, a kezdeményezők hisznek benne, hogy a zarándoklatnak morális és mentális tisztító, rendező hatása van: megfogalmazásuk szerint a Magyar Zarándokút a „barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja”.

z.