Egyre_nepszerubb_a_hegyvideki_Ecseri

Egyre népszerűbb a hegyvidéki „Ecseri”

Nem kis eredmény, ha egy adományokra építő, a portékáit szinte fillérekért árusító, tartósan munka nélküli emberek foglalkoztatását vállaló nonprofit üzlet anyagi támogatás nélkül is képes fejlődni. Ezt a sikert tudja felmutatni az Alkotás utcai E-cherry Adománybolt, amelynek második születésnapját együtt ünnepelték a dolgozók és a hűséges vásárlók.

Mi mindent lehet találni az Alkotás utcai „Ecseriben”? Az árukészlet nagyjából felét a ruhák, lakástextilek teszik ki, a termékek körülbelül negyede pedig kultúrcikk: nagy mennyiségű könyv, valamint hanglemezek, kazetták, CD-k, DVD-k között lehet hosszasan böngészni. A többi terméket műfaji sokszínűségük miatt legegyszerűbben az „egyéb” kategóriába lehetne sorolni, a bizsuk és a porcelándíszek mellett akár muzeális értékű háztartási gépek is feltűnhetnek a polcokon.
„Általában hagyatékokból kerülnek hozzánk a legérdekesebb tárgyak. Nemrégiben például egy a harmincas évekből származó, városi gázzal működő vasalót kaptunk. De Hófehérke-festmények is érkeztek a napokban, a képeket egy nagypapa készítette az unokájának a hatvanas években, mert akkoriban még nem lehetett itthon nyomtatásban megvásárolni Walt Disney rajzfilmfiguráit” – adott ízelítőt Vízkelety László az Alkotás utcai boltban időről időre felbukkanó különlegességekből.
A Közösségi Szociális Szövetkezet adománybolt-hálózatának vezetője a hegyvidéki üzlet nyitásának második évfordulója alkalmából rendezett, a dolgozók és a törzsvásárolók részvételével zajló, családias hangulatú ünnepségen osztotta meg velünk tapasztalatait. Mint mondta, szerencsére nincs hiány adományozókból, egyre többen viszik el hozzájuk a megunt, vagy feleslegessé vált holmijukat. Ezek között akadnak olyanok, amiket teljes áron – általában néhány száz forintért – szinte azonnal el lehet adni, míg a kevésbé keresett termékek inkább csak akciósan fogynak el.
Minden hónap utolsó szombatján a régebb óta készleten lévő ruhákat, könyveket mindössze 50 forintért kínálják. Ilyenkor, bár csak négy órán át tart nyitva a bolt, akár ötszáz-hatszáz tételt is értékesítenek.
Ha a potom áron kínált cikkek sem találnak gazdára, hajléktalanellátó vagy családsegítő intézményeknek adományozzák azokat, illetve amennyiben már nem lehet használni, újrafeldolgozás céljából továbbadják hulladékként. „A pamutruhákból például géprongy lesz, a műszáltartalmú textileket pedig papírgyártáshoz használják fel” – mutatta be a hozzájuk kerülő tárgyak körforgását a szociális és a környezetvédelmi szempontokat egyaránt szem előtt tartó E-cherry üzletek vezetője.
A Közösségi Szociális Szövetkezet két esztendővel ezelőtt európai uniós támogatással hozta létre a Hegyvidék első adományboltját. Egy éve már támogatás nélkül működik az üzlet, úgy, hogy három korábban tartósan munka nélküli, a kerületben élő embert is alkalmazni tud. A nyitás óta kétszer bővítették a boltot, amelynek egyik része most már kizárólag átvételi pontként funkcionál, egyre nagyobb számban tudják ugyanis internetes piactéren értékesíteni termékeiket.
Nonprofit adományboltot sikeresen működtetni nem egyszerű feladat (a fővárosban 2009-ben elsőként megnyitott üzlet, amit egy másik közösség hozott létre, időközben bezárt), ennek ellenére egyre több civil- és egyházi szervezet szeretne üzemeltetni hasonlót. A Közösségi Szociális Szövetkezet nem tekinti őket konkurenciának, nekik is szívesen átadja tapasztalatait: néhány hete, Magyarországon először, háromnapos tréninget szervezett a vállalkozó kedvű civileknek, akik a Hegyvidéken, az Alkotás utcában szerezhettek gyakorlati ismereteket arról, hogyan kell hatékonyan működtetni egy adományboltot.

z.

 

A hegyvidéki E-cherry Adománybolt címe: XII., Alkotás utca 39/a. Nyitva: hétfőtől péntekig 10.00–18.00. Telefon: 06/30-999-6967.