Feszultsegkelto_litografiak1

Feszültségkeltő litográfiák

A Munkácsy Mihály-díjas Stefanovits Péter munkái nem ismeretlenek a hegyvidéki közönség előtt: 2011-ben az Angyalok, kerubok, szeráfok című bemutatón, míg egy évvel később a Magyar Vízfestők Társaságának csoportos kiállításán találkozhattunk velük. A művész mostani egyéni tárlatán az elmúlt tizenöt esztendőben készült litográfiái láthatók a Barabás Villában.
Színvilágukban, témájukban és tartalmukban is különböznek ezek az egyforma méretű alkotások. „Csupán a technika az, ami közös bennük. Munkái magukban foglalják a klasszikus és az avantgárd hagyományokat. Ettől igazán izgalmasak – méltatta a művészt a kiállítás megnyitóján Fonti Krisztina alpolgármester, aki azt is elárulta, neki leginkább a Férfi szív című alkotás tetszik. – A litográfia nagyszerű technika, egyaránt közel áll a rajzhoz és a festészethez, valamint alkalmas számos művészeti megfogalmazásra is: az egészen finom rajzoktól a drámai festői gesztusokig. Mindig a téma határozza meg a színvilágot, emiatt ilyen különbözők. Vannak személyes tartalmúak, mint például a Makovecz Imre emlékére készült mű, vagy az elhunyt édesanyjának szóló Odaát.”Feszultsegkelto_litografiak2A kiállítást megnyitó Granasztói György történész szerint a festmények egyszerre jelenítenek meg vizuális és intellektuális feszültséget. „Stefanovits Péter munkáinál nagyon nehéz megállapítani, hogyan készültek – mondta. – Nem lehet ecsetkezelésről és egyéb hasonló dolgokról beszélni. Olyan különleges, egyedi technikai tudása van, amit informatikai, nyomdai és számtalan egyéb módszeren keresztül valósít meg.”
Stefanovits Péter szerint tizenöt esztendő alatt a lényegi mondanivalóján nem, de annak kifejezésén sokat változtatott. „Ma már aprólékosabb, részletesebb világot használok – mondta. – Azt hiszem, a változatosság az alkotó legfontosabb eszköztára.”

BM

A kiállítás megtekinthető: 2014. január 18-ig.