Gazos_ugy_a_Zsolna_utcaban

Gázos ügy a Zsolna utcában

Fűtés nélkül maradt, hideg lakások, „hiénavállalkozók” és hiábavaló járdafelújítás: fordulatos, ám meglehetősen idegtépő történet részesei voltak az elmúlt hetekben a Zsolna utcában élők egy gázvezeték cseréje kapcsán. Az önkormányzatnak kellett közbelépnie, hogy hamar véget érjen a lakók kálváriája.

Az elmúlt hetekben a Fővárosi Gázművek megbízásából végzett vezetékcsere miatt a Zsolna utcában élők közül többen az önkormányzat segítségét kérték problémáik megoldása érdekében. A panaszokat jól ismerő alpolgármester, Váczi János hangsúlyozta: joggal háborodtak fel a gázszolgáltatás nélkül maradt lakók azon, hogy november 8-án – már a fűtési szezonban – láttak neki a régi vezeték kiváltásának.
„Az önkormányzat késő ősszel és télen nem ad ki burkolatbontási engedélyt előre tervezett közműépítési munkákra. Ebben az esetben azonban nem volt mérlegelési lehetőségünk, mert a szolgáltató veszélyhelyzet-elhárításra hivatkozva kezdte meg a vezeték kiváltását. Ami érthetetlen, hiszen a gázművek egy októberi levelében már utalt arra: tervezi a Zsolna utcai felújítást” – mondta el Váczi János.
Ahogy az a gázvezeték-felújításoknál lenni szokott, a gázszolgáltatást nem lehetett újból elindítani azoknál a házaknál, ahol az ingatlanon belüli csatlakozóvezetékek állapota miatt az ellenőrző nyomáspróba szivárgást mutatott ki. Az érintett társasházaknak a javítást maguknak kellett megszervezniük, de több lakó is elmondta, hogy a gázművek kivitelezője azonnal ajánlott olyan vállalkozókat, akik gyorsan meg tudják oldani a problémát, és visszaállítják a gázszolgáltatást.
Szerintük egyértelmű összefonódás látszott a gázművek alvállalkozója, a kivitelező és a lakók által „hiénavállalkozóknak” nevezett cégek között. Arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy lakásonként áltagosan 200 ezer forintot kértek a fagyoskodó lakóktól a visszakötést jelentő, mindössze körülbelül egy óráig tartó vizsgálatért, illetve munkáért.
Sok lakásban napokig nem volt fűtés és meleg víz; volt, ahol a fűtés hiánya miatt egy beteg gyermek számára nem tudták biztosítani az ápolásához szükséges feltételeket. A tarthatatlan állapotok miatt Pokorni Zoltán polgármester György István főpolgármester-helyetteshez fordult, Váczi János alpolgármester pedig a gázművek vezetőihez, hogy a közbenjárásukkal mielőbb újraindulhasson a gázszolgáltatás az ellátás nélkül maradt házakban. A gázművek tájékoztatása szerint december 7-re valamennyi érintett épületben helyreállt a szolgáltatás.
Váczi János kitért arra is, hogy a gázvezeték-kiváltással kapcsolatos történetnek nemcsak a fűtés nélkül maradt lakók, hanem mindazok kárvallottjai, aki a Zsolna utcában gyalogosan közlekednek. Az önkormányzat ugyanis az ősszel új járdát épített az utca páratlan oldalán – a páros oldalon a Főgáz tervezett munkálatai miatt el sem tudták kezdeni az építkezést –, amit a „hibaelhárítás” keretében, az új bekötések miatt számos helyen keresztül kellett vágni. Az alpolgármester szerint óriási pazarlás, hogy rövid időn belül kétszer kell ugyanazt a járda-felújítási munkát elvégezni, arról nem is beszélve, hogy a téli hidegben nem igazán lehet megfelelő minőségben helyreállítani a megbontott aszfaltburkolatot.

(k.)