A_Hegyvidekert_dolgoznak_a_helyi_kisebbsegek1

A Hegyvidékért dolgoznak a helyi kisebbségek

Közmeghallgatásokon ismertették 2013-as tevékenységüket a XII. kerületben működő nemzetiségi önkormányzatok. Az elhangzottakból kiderült, hogy a kisebbségek az idén is gazdag programokkal járultak hozzá a Hegyvidék kulturális életéhez.

Bolgár művészek Pozsonyban

Nagy jelentőségű kiállítássorozatot rendezett Pozsonyban a hegyvidéki bolgár nemzetiségi önkormányzat a Bolgár Kulturális Fórummal közösen – adta hírül a bolgárok helyi testületének vezetője, Gendova Miroljuba. Novemberben egyidejűleg két helyszínen, a Bolgár Kulturális Intézetben és a Magyar Kulturális Intézetben nyílt meg két kiállítás Párbeszéd címmel. Ezeken Magyarországon és Szlovákiában élő bolgár művészek mutatkoztak be alkotásaikkal. A bolgárok az idén nemzetközi művésztelepeken, köztük a XII. kerület által szervezett szántódi alkotótáborban is aktívan részt vettek.
A bolgár közösség képviseletében a Magyarországi Nemzetiségek Hagyományos Kultúrája című, a Magyar Művészeti Akadémia és az Magyar Tudományos Akadémia által november közepén rendezett konferencián Menyhárt Krisztina a bolgárkertészet gazdasági és kultúrtörténeti vonatkozásairól tartott előadást, Papadopulosz Petkova Adriana pedig a magyarországi bolgárok jelenkori problémáiról beszélt. A Bolgár Kulturális Intézetben tavaly rendezett, A nemzetiségi gazdasági és kulturális tevékenységek Magyarországon a XIX. században és a XX. század első felében című tudományos konferencia előadásaiból összeállított kötet kiadását a kerületi nemzetiségi önkormányzat 100 ezer forinttal támogatta. A bolgár népi táncokat, dalokat életben tartó, nemzetközi folklórfesztiválokon is sikerrel szereplő Zornica együttes működéséhez szintén hozzájárultak egy kisebb összeggel.
A kerületi testület tagjai az idén is megemlékeztek az összes jelentős magyar és bolgár ünnepről. Ebben az évben Harkányba is ellátogattak, hogy leróják tiszteletüket a második világháborúban elesett bolgár katonák sírjánál.A_Hegyvidekert_dolgoznak_a_helyi_kisebbsegek2 Gazdag görög programok

A szűkös anyagi lehetőségek ellenére rendkívül sokszínű rendezvénysorozatot tudhat maga mögött az idei évben a görög nemzetiségi önkormányzat. Parragh Lászlóné elnök elmondta, hogy a szokásokhoz híven a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen emlékeztek a magyar nemzeti ünnepeken, valamint részt vettek a március 25-i és az október 28-i görög nemzeti ünnepeken rendezett eseményeken.
Márciusban az önkormányzat jóvoltából a nemzetiségi napok keretében a KIMBI Óvodában görög körtáncot tanulhattak a gyerekek, akik megkóstolhatták a görög nemzeti ételeket is. Ezt követően ellátogattak Beloiannisz nemzetiségi óvodájába, ahol a népviseletbe öltözött óvodások mondókákat, verseket, dalokat tanítottak nekik görögül, végül finom ebéddel vendégelték meg őket.A_Hegyvidekert_dolgoznak_a_helyi_kisebbsegek4Májusban a társönkormányzatokkal közösen ismét a Fülemile úti táborban rendezték meg a hagyományos görög húsvétot, amelyen a vendégsereget görög konyha és élő zene várta, a gyerekek húsvéti tojást, valamint kifestőfüzetet kaptak. A helyszínt a Hegyvidéki Önkormányzat biztosította.
A hegyvidéki görögök a XI. kerületi görög önkormányzattal közösen egész napos autóbusz-kiránduláson vettek részt Pannonhalmán és Győrben, támogatták az Iliosz táncegyüttes fellépését a Hegyvidéki Napokon, hozzájárultak a Fejezetek Görögország újkori történetéből című kötet és egy zenei CD kiadásához. A december is tartogatott három "görögös" programot: a kerületben élő görög családok gyermekei részére rendezett Mikulás-ünnepséget, az adventi vásáron az Iliosz műsorát, míg a MOM Művelődési Központban a XI. kerületi görögökkel közösen szervezett író-olvasó találkozót.

Krležára emlékeztek a horvátok

A szűkös költségvetés alapvetően meghatározta a lehetőségeket – emelte ki Hegedűsné Haklits Terézia, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke a közmeghallgatáson. Ez az oka annak, hogy a szokásos két nagy rendezvényük közül az idén csak az egyiket tudták támogatni: tavasszal ismét Budapestre látogatott a Szentpéterfai Színjátszókör. A Mona néni Arizonában című vígjáték nagy sikert aratott a fővárosi horvátok körében. Az őszi program azonban elmaradt, a szentpéterfai hagyományőrző csoportok nem léptek fel a közmeghallgatást követő gálaműsorban.A_Hegyvidekert_dolgoznak_a_helyi_kisebbsegek5A hegyvidéki horvátok is részt vettek a március 15-i és az október 23-i megemlékezéseken, a nemzetiségi önkormányzat mindkét alkalommal koszorúzott a Gesztenyés kertben. Támogatták a Horvát Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium huszadik évfordulója alkalmából megjelent Almanachot, valamint Dékity Markót verseskötetének megjelenését.
Az év során számos kulturális programon képviseltették magukat, egyebek közt jelen voltak a bajai Horvát Napon, a Horvát kultúra hete rendezvényen a Croatica Kft. székházában, valamint a Horvát gálaesten és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete által szervezett, A Kaptoltól a Ludovikáig című emlékesten, amit Miroslav Krleža születésének 120. évfordulója alkalmából rendeztek. Mindemellett közreműködtek a Horvát Egyházközség megalakulásának huszadik évfordulója tiszteletére december 7-én szervezett ünnepség lebonyolításában.

Emléktábla Hollósy Simon tiszteletére

Továbbra is társadalmi munkában látják el feladataikat az örmény nemzetiségi önkormányzat tagjai – hívta fel a figyelmet a közmeghallgatáson Csíkszentgyörgyi-Ficzus Margit. Az önkormányzat vezetője emlékeztetett, hogy a Kárpát-medencében letelepedett örmény néptöredék magyar anyanyelvén 350 éve őrzi ősi gyökereit, kultúráját és hagyományait. A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzat ebben az évben is számos kulturális programmal járult hozzá az örmény identitástudat fenntartásához.
A hagyományokhoz híven képviselőik a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen vettek részt a március 15-én és október 23-án megtartott ünnepségeken, valamint Esterházy János emlékművének felavatásán. November végén nagy sikerű vetített előadáson mutatták be Gábori Miklós Ala Tau – Ararát (Régészeti kutatások) című könyvét a Fővárosi Örmény Klubban.
Az esztendő legfontosabb eredménye Hollósy Simon erdélyi örmény származású festőművész emléktáblájának felavatása, ami a nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére, a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával valósult meg. Az emlékhely létrehozásához az örmény önkormányzat 200 ezer forinttal járult hozzá.A_Hegyvidekert_dolgoznak_a_helyi_kisebbsegek3Jelentős összeggel támogatták az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum Örmény kultúra a Kárpát-medencében című kiállítását és az ehhez kapcsolódó konferenciát, valamint az erről készült katalógus megjelenését. Hozzájárultak az Orlay utcai örmény katolikus templom fenntartási és az EÖGYKE kulturális havilap és évkönyv nyomdai költségeihez, valamint az aradi vértanúk emlékünnepének és a Fővárosi Örmény Klub karácsonyi rendezvényének megtartásához. A szokásokhoz híven segítették Böjte Csaba árváinak karácsonyi megajándékozását, továbbá dr. Benedek Katalin, Dávid Csaba és Szil-Vay Ingrid könyveinek kiadását.

Nagy sikerű Tabán-est

A kerületi szerb nemzetiségi önkormányzat programjait áthatják az ortodox egyház hagyományai. A testület közmeghallgatásán dr. Lásztity Demeter elnök elmondta, hogy a szokásokhoz híven az idén is megemlékeztek Szent Száváról és Szent Vidről, a Szerb utcai ortodox templom védőszentje, Szent György napja alkalmából pedig egész napos kulturális program megvalósításában közreműködtek.
Júniusban zarándokutat szerveztek a Tolna megyei Grábócra, Magyarország egyetlen szerb ortodox kolostorához, ahová az ország számos részéből, valamint a határon túlról is érkeztek vendégek. Szeptemberben ismét zarándokútra indultak: Korfu szigetén tekintettek meg ortodox kolostorokat, valamint egy első világháborús emlékhelyet. Az út során eljutottak Szalonikibe, ahol meglátogatták a Szent Demeter székesegyházat és egy szerb temetőt, ahol több ezer első világháborúban elesett szerb katonát helyeztek örök nyugalomra. Novemberben, a halottak napján megkoszorúzták a Farkasréti temetőben nyugvó neves szerbek sírjait.
A kerületi szerb önkormányzat legnagyobb rendezvénye a Tabán-est volt: júniusban a MOM Kulturális Központban nagy érdeklődés mellett mutatta be műsorát a Tabán Tánccsoport a Zora együttes kíséretében. Fellépett a Guča Partyzans zenekar is, valamint Jasmina és Miroslav Silaski zenélt. A sikeres program megvalósítását a Hegyvidéki Önkormányzat 50 ezer forinttal támogatta.

Felavatásra vár az Áchim-szobor

A kerületi szlovák nemzetiségi önkormányzat energiáit jórészt az Áchim L. András-szobor felállításának előkészületei kötötték le. Hrivnák Mihály elnök elmondta, hogy a szlovák–magyar származású parasztpolitikus, Áchim L. András szobrát jövőre a városligeti Vajdahunyad várában avatnák fel a fővárosi önkormányzat engedélyével és az Országos Szlovák Önkormányzat anyagi hozzájárulásával. Az előkészületeket irányító Áchim L. András Emlékbizottság legutóbb a Hegyvidéken, a polgármesteri hivatalban tartotta meg ülését.A_Hegyvidekert_dolgoznak_a_helyi_kisebbsegek6Áchim és szlovákság címmel elkészült és kiadásra vár Hrivnák Mihály könyve. Az elnök szeretné, ha a kiadvány a szoboravatással egyidejűleg kerülhetne a nagyközönség elé. Ugyanakkor megjelent az – egy korábbi konferencia előadásainak anyagaiból összeálló – Áchim L. András öröksége című kötet, amit májusban mutattak be a Budapesti Szlovák Intézetben.
A Jókai Klubban november 12-én konferenciát rendeztek az Országos Szlovák Önkormányzat tudományos műhelyének közreműködésével. „Az ankét azzal foglalkozott, hogyan lehet Magyarországon elősegíteni a szlovák nyelv ápolását, fennmaradását” – összegezte a programon elhangzottakat a kerületi szlovák önkormányzat vezetője.

m–z